maandag 30 juni 2025

Tuintip van de Week – 30 juni => Oogsten en doorzaaien

haal het meeste uit je zomertuin”

De zomer is in volle gang en veel van je vroege groentegewassen beginnen nu oogstrijp te worden. Dit is hét moment om niet alleen te genieten van je eerste opbrengst, maar ook om vooruit te kijken. Door slim te oogsten én meteen door te zaaien, benut je je moestuin optimaal en zorg je voor een continue oogst tot ver in het najaar.

 Wat kun je nu oogsten én opnieuw zaaien?

  • Radijsjes: Deze snelle groeiers zijn vaak al klaar om te oogsten. Zaai direct opnieuw voor een volgende ronde in juli.

  • Spinazie: Jong geoogste spinazie kan nog een keer gezaaid worden, al zal het bij warm weer sneller doorschieten. Kies eventueel voor warmteresistente rassen.

  • Wortelen en bieten: Vroege rassen kunnen nu geoogst worden. Gebruik de vrijgekomen ruimte voor een tweede zaaiing.

  • Sla, rucola en snijsla: Deze bladgewassen kun je meerdere keren per seizoen zaaien. Sommige soorten groeien zelfs opnieuw aan als je ze niet helemaal tot aan de wortel afsnijdt.

  • Kruiden zoals koriander en dille: Deze kun je met tussenpozen blijven zaaien voor een verse aanvoer.

 Zo zorg je voor een succesvolle tweede ronde:

  1. Bodem herstellen
    Na het oogsten is het belangrijk om de bodem weer op kracht te brengen. Werk wat compost of plantaardige meststoffen door de grond om de nieuwe zaailingen voldoende voeding te geven.

  2. Zaaien op de juiste diepte
    Houd bij het zaaien rekening met de diepte- en afstandsinstructies op het zaadzakje. Te diep zaaien kan kieming belemmeren.

  3. Regelmatig water geven
    De zomerzon zorgt voor snelle verdamping. Geef jonge zaailingen dagelijks water, bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat.

  4. Beschermen tegen hitte en ongedierte
    Bescherm jonge kiemplantjes tegen felle zon met vliesdoek of lichte schaduwdoek. Gebruik een net als vogels of slakken je zaaibed aantrekkelijk vinden.

Waarom is doorzaaien zo belangrijk?

Door op tijd nieuwe gewassen te zaaien, voorkom je dat delen van je tuin ongebruikt blijven. Bovendien spreid je de oogst over een langere periode, zodat je tot in de herfst kunt genieten van verse groenten en kruiden. Het is efficiënt, duurzaam en zorgt voor een levendige, productieve moestuin.

Tip: Houd een eenvoudig teeltschema bij of gebruik plantenlabels, zodat je weet wat je waar opnieuw hebt gezaaid.