



Morgen is het Werelddag zonder tabak. De gevolgen van roken leiden wereldwijd tot meer dan 8 miljoen doden per jaar. In Vlaanderen sterven elke dag 21 mensen aan de gevolgen van roken. Het Sint-Franciscusziekenhuis zet daarom in op sensibilisering en informatie over rookstopbegeleiding.
Test jouw longleeftijd
De Werelddag zonder Tabak is de jaarlijkse campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de aandacht te vestigen op de wijdverbreide prevalentie van roken en de negatieve effecten daarvan op de gezondheid en het milieu.
Uit onderzoek blijkt dat rokers makkelijker stoppen met roken als ze hun longleeftijd weten. Je longleeftijd is de leeftijd van een gezond persoon, die longen met evenveel schade heeft. Bij rokers is deze leeftijd dus veel ouder dan ze zelf zijn. Om die reden konden patiënten en bezoekers van het Sint-Franciscusziekenhuis vandaag een gratis blaastest ondergaan in de inkomhal van het ziekenhuis. Met deze test wordt een CO-meting gedaan op basis waarvan jouw longleeftijd bepaald wordt. Daarnaast kregen geïnteresseerden ook informatie over stoppen met roken.
Vapen, een zegen of een vloek?
De e-sigaret of vapen is een goed hulpmiddel om te stoppen met roken. Het moet echter wel gezien worden als een tijdelijk middel om volledig met roken te stoppen en, bij voorkeur, om daarna ook te stoppen met vapen. Daarnaast is vapen vandaag ook heel populair bij jongeren. Verschillende studies wijzen echter uit dat vapen voor deze doelgroep dan weer een opstap is naar het effectieve roken. Stoppen met roken doe je niet alleen
Een rookstoppoging heeft meer liefst 4 keer meer kans op slagen indien je begeleid wordt door een tabakoloog. Meer dan 70% van alle rokers probeerde al eens te stoppen met roken. 27 Procent deed de afgelopen 6 maanden een poging. Gemiddeld hebben mensen 5 à 7 rookstoppogingen nodig om voorgoed van het roken af te geraken.
In het Sint-Franciscusziekenhuis bieden wij individuele rookstopbegeleiding aan. Dit kan op verwijzing van een arts, een andere ziekenhuismedewerker of op vraag van de roker zelf. De rookstopbegeleiding richt zich op de fysieke ontwenningsverschijnselen van het roken/de rookstop en op gedragsmatige aspecten zoals praktische vaardigheden in het omgaan met moeilijke momenten.