maandag 28 augustus 2023

Dit is Heusden-Zolder => KTC Helzold van ontstaan tot heden

Ingenieur Lycops (directeur Steenkoolmijn Zolder) start eigenlijk het roemrijke verhaal van TC Helzold, Hij had zijn eigen tennisveld maar  naarmate de steenkoolnijverheid groeide werd er ook meer en meer gebruik gemaakt van zijn tennisveld door andere ingenieurs van de steenkoolmijn. Zo kreeg deze club de naam TC Select mee.


Naarmate de jaren vorderde kwamen er meer en meer ingenieurs werken aan de steenkoolmijn en er werd besloten om deze tennisclub officieel aan te sluiten bij de nationale tennisbond als TC Helzold in 1938. TC Helzold was de 10de nationale club in Limburg  aangesloten aan de nationale Tennisbond met als stamnummer 5010. Er werd later ook een VZW opgericht door de aangesloten ingenieurs van TC Helzold en vanaf dat
moment is Ingenieur Vandewalle (directeur bovengrond) de stichter en ingenieur Francis Duvivier (
 Sus voor de vrienden)
 wordt de eerste voorzitter van het dagelijks bestuur.

Het wordt een succes want de ongehuwde ingenieurs kunnen genieten van deze prachtige tennisbaan, deze is juist gelegen achter hun slaapverblijf. Dus op 5 minuten stappen voor hun sport te beoefenen, en zo kunnen ze ook vrij snel douchen in hun logement na hun wedstrijd. De tennisclub krijgt al snel de bijnaam "" De tennisclub van de ingenieurs van de Zolderse. 

Ergens in het jaar 1960 komt er een de 2de tennisbaan bij, en er waren al snel heel wat leden aangesloten. De groep groeit verder uit tot een gezellige club waar altijd veel sfeer en gezelligheid te vinden was en vooral veel tennis op hoog niveau onder elkaar gespeeld werd. Er werd een cafetaria uitgetekend en nadien gebouwd met 2 douches, links mannen en rechts dames, en tussen de deuren van die douches stond dan het buffet in het cafetaria typisch mijnbouw steenkoolmijn "".

Nog een 15 tal jaren verder in 1975 word er besloten om verlichting te plaatsen rond de tennisbanen, zo kan de tennisbanen langer bespeelbaar blijven en is zeker handig in het najaar als het al vroeger donker is.

1998 mag de club de naam Koninklijke TC Helzold dragen na haar 50 jaar bestaan. Natuurlijk werd hieraan een clubfeest gekoppeld dat tot in de late uren werd gevierd.

Maar dan komt de sluiting van KS Steenkoolmijnen, veel ingenieurs verlaten de club en een mindere periode breekt aan. In de periode 1992 wordt de club gered door de Ingenieurs Reekmans, Legrand en Landuyt. Zij willen met deze club verder gaan en kopen de gronden aan waar TC Helzold op gevestigd is. De huidige VZW neemt de club over met zijn faciliteiten van NV Mijnen. TC Helzold investeert in  drie verlichte tennisbanen en onder de kundige leiding van Ingenieur Nickmans werd het volledige onderhoud van de club in eigen handen genomen, inclusief het refecteren van de terreinen. Iets wat pas in 2008 werd uitbesteed aan specialisten.

Een clubicoon was zeker Louis Dol uit Bolderberg, medeoprichter en jarenlang lid van de club  en hij is altijd in het bestuur actief geweest, zijn lievelingsplaats was achter of rond de BBQ . Een blijvende herinnering van Louis op de club zijn de oude verlichtingspalen, eigenlijk “petrels” zoals ze zeggen. Hij heeft deze aan de club cadeau gedaan.

In 2005 komt de voorzitter Etienne Landuyt te overlijden en het roer wordt na algemene stemming overgegeven aan zijn zoon Luc Landuyt. Een jonge voorzitter met frisse nieuwe ideeën die de club in de 21ste eeuw gaat verder brengen. Luc heeft natuurlijk nieuwe ideeën en zorgt dat aan het cafetaria een vergroting van het clubhuis komt door middel van een overkapping/veranda.  Zo kan ook  het buffet anders geplaatst worden om meer ruimte te creëren. En als de tennisbanen anders worden geplaatst kan er nog 1 extra speelveld bijkomen zodat de club nu over 4 tennisbanen beschikt.

In 2013  komt er dan een zeer groot feest ter gelegenheid van  het 75 jarig bestaan van TC Helzold.
Iedereen  van jong tot oude speler was aanwezig en het werd een heel clubfeest met alles er op en er aan tot in de vroege uurtjes. 

Na jaren als voorzitter geeft Luc Landuyt in 2017 het voorzitterschap van Tc Helzold over aan Bart Vanderhoydonckx. Luc blijft wel de ondervoorzitter van de club.

We kunnen dan ook nog meedelen dat de club momenteel zo'n 120 leden telt en 17 jeugdspelers beneden de  18 jaar. 

Hier kan je u inschrijven KLIK HIER 
Via Facebook kan je ons ook volgen. 
Bezoek even onze website 

Adres (hoofdlocatie)Koolmijnlaan 340
3550 Heusden-Zolder 
Telefoonnummer+32 11 57 55 15 
Email info@ktchelzold.com
Website TC Helzold KLIK HIER
Hoogtepunt voor dit coronajaar zal het ""OPEN TORNOOI"" worden dat van start gaat op 10 augustus tot en met de finaledag op 23 augustus met prijsuitreiking en receptie. 

Meer info kan je steeds bekomen via mail info@ktchelzold.com of spreek iemand aan op de club en wij helpen je graag verder! 

KTC Helzold Koolmijnlaan 340 te 3550 Heusden-Zolder

Toch in 2022 word dit terrein verkocht en gaat de club samen met TC Zolder onder de nieuwe naam KPTC De Mangel (en dat word binnen afzienbare tijd weer een vervolg hierop).