woensdag 17 april 2024

Samen leren en inspireren

Limburgse medewerkers thuiszorg kijken naar documentaire 'Human Forever’ over dementie
Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. In 2020 waren er in BelgiĆ« ongeveer 202.402 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal tegen 2070 dat aantal verdubbeld zijn. 70 % van de mensen met dementie woont thuis. De meesten krijgen daar ondersteuning van mantelzorgers. Vanuit de diensten voor gezinszorg wordt er ook hulp geboden door een verzorgende zodat de persoon met dementie zo lang mogelijk in z’n vertrouwde omgeving kan verblijven.

De verzorgenden die in de gezinszorg werken worden steeds meer geconfronteerd met gezinnen waarin dementie voorkomt. Aangezien dit vaak voor complexe zorgsituaties zorgt, investeert het Sociaal Huis in de vorming en opleiding van onze verzorgenden, poetshulpen en begeleidend personeel.
Om hun kennis over dit maatschappelijk relevante thema te vergroten, trokken ze op 16 april naar filmzaal De Roxy in Koersel. Daar keken ze samen naar de documentaire ‘Human Forever’, waarin we Teun volgen. Hij is 24 jaar, kerngezond en woont samen met mensen met dementie op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Samen met zijn vriend en regisseur Jonathan de Jong maakt hij een reis rond de wereld om te onderzoeken hoe er in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren. ‘Human Forever’ is een inspirerende en ontroerende film die ons uitdaagt om anders te kijken naar dementie en die oproept tot liefde voor de medemens.

De medewerkers van Sociaal Huis Heusden-Zolder gingen niet alleen naar de film, maar deden dit samen met hun collega’s van de lokale besturen van Herk-de-Stad, Tessenderlo, Zonhoven, Maasmechelen, Lummen en Diepenbeek. Zo was Filmzaal Roxy gevuld met meer dan 220 medewerkers die dag in, dag uit voor zorgbehoevende mensen zorgen... Als dat geen sterk sociaal werk is!