woensdag 17 april 2024

Werking gemeentelijke adviesraad toegankelijkheid 2023

De gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid (GATAB) evalueerde haar werkingsjaar 2023.
De missie van GATAB bestaat erin om de toegankelijkheid tot gebouwen en diensten te verzekeren voor mindermobielen. Zijn horecazaken bereikbaar en toegankelijk, is er een toilet voor mindervaliden, kunnen deuren vlot geopend worden, is de trap veilig, is er een aangepaste parkeerplaats, kan de bankautomaat gebruikt worden...? Iedereen die al eens (tijdelijk) minder mobiel is geweest kan ervan meespreken !

GATAB maakte 33 meldingen over aan de gemeente. Het betreffen o.a. 16 onleesbare verkeersborden van een parkeerplaats voor personen met een beperking (G-parking), belemmerde doorgang (6), inname van een G-parking (3), slecht belijnde G-parking (3). 21 van 33 meldingen werden opgelost.
Inzake handhaving stelden Lokale Politie 21 GAS-pv's op en nam 2 vervallen speciale kaarten in beslag. Vooral G-parkings langs Koolmijnlaan-cité worden misbruikt. De gemeentelijke ambtenaar stelde op haar beurt 12 GAS-pv's op. Van 5 afgeleverde adviezen op vraag van het beleid werd voorlopig één opgevolgd. Op eigen initiatief stelde GATAB adviezen op voor de velodroom, CC Muze, Mc Donald's en BATOPIN Heusden-centrum.
35 voorstellen inzake nieuw aan te leggen en te verwijderen G-parkings werden aan het bestuur overgemaakt. 31 nieuwe G-parkings zijn (al of niet gedeeltelijk) ingericht, 7 vakken zijn verwijderd en 1 werd verplaatst.

In de nieuwe legislatuur wil GATAB alvast haar (samen) werking optimaliseren door een betere participatie in het gemeentelijk toegankelijkheidsbeleid. Danny Wendelen GATAB