donderdag 4 mei 2023

Bye Bye Gazon!

Het lokaal bestuur neemt deel aan Bye Bye Gazon. Deze campagne vraagt lokale besturen, scholen en inwoners om een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor insecten. Iedereen kan meedoen door een deeltje gewoon te laten groeien, een bloemenweide in te zaaien, vaste planten te zetten of heerlijke bessenstruiken te planten. De actie loopt van 24 april tot 30 mei.

Door gazon veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras waardoor insecten, zoals vlinders en bijen, geen bloemen meer vinden. Maar deze insecten staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen. Geef een stukje gazon terug aan de natuur door bijvoorbeeld één vierkante meter niet meer te maaien of een bloemenweide in te zaaien. Wist je dat je niet alleen je tuin maar ook de berm voor je deur deels kan laten verruigen? Deze berm is openbaar terrein – de gemeente staat in voor het tweejaarlijkse onderhoud –, maar het staat je natuurlijk vrij om jouw stukje berm een fleurige natuurboost te geven. Laat iedereen weten dat jij een trotse bermbooster bent met een tof bermbordje. Zo weten collega's van de werkplaats dat ze jouw stukje niet hoeven te maaien, en wie weet inspireer je er ook andere inwoners mee! Haal je bermbordje of poster vanaf 24 april af in het gemeentehuis of in de bibliotheek.

Dieter Coppens ondersteunt de Bye Bye Gazon-campagne en geeft jou tips om je strakke gazon vaarwel te zeggen. De boodschap van de campagne is dan ook duidelijk: laat het gras (en de bloemen, bomen en struiken) maar groeien! Benieuwd wat Dieter allemaal te vertellen heeft? Surf naar www.byebyegazon.be en kom alles te weten over de campagne.
Info: Team Leefomgeving – 011 80 80 80