woensdag 10 maart 2021

Voorstelling circuit Zolder voor het jaar 2021

Deze voormiddag werd er de Matchbox loge van het circuit Zolder de persvoorstelling gehouden hoe en wat er staat te gebeuren in het jaar 2021 en de daaropvolgende jaren. De toelichtingen werden gegeven door voorzitter van circuit Zolder Jacques Heynen en algemeen directeur Harry Steegmans.

Jacques Heynen reeds 15 jaar lid van de raad van bestuur en al een achttal jaren voorzitter van circuit Zolder was maar al te fier dat hij het hele DTM gebeuren terug naar het geboortehuis van circuit Zolder kon brengen. Ook de impact van grote evenementen was de verdienste van een gans team, de vrijwilligers en het management. Op de vele plaatsen waar ik in Limburg kom hoor ik toch zeggen dat er een nieuwe wind waait over het circuit van Zolder. “Dan kwam het verhaal van Covid 19 en als je van een uitdaging spreekt dat was er een” zegt de voorzitter. “ We hebben het op tijd en professioneel aangepakt en dat we samen met het management en op een adequate manier een aantal topevenementen zijn blijven kunnen organiseren in een moeilijke tijd.”

Hoe zie je de evolutie nu in corona tijd?
Wel zegt meneer Heynen “ik ben altijd bereid om het glas half vol en half leeg te zien. Ik verwacht naar de toekomst toe het effect van de digitalisering niet enkel voor het circuit maar voor gans de samenleving,
De toekomst van circuit Zolder? Wel zegt de voorzitter, “ik zie voor de toekomst nog heel,veel dingen veranderen, neem nu de ontploffingsmotor, mensen zullen blij zijn dat ze met hun oldtimer op circuit Zolder terecht kunnen. Misschien zal de toekomst er uit zien dat we op circuit Zolder nog enkele met elektrische wagens zullen mogen rijden, who nows. Digitalisering is iets wat heel veel mogelijk maakt denk maar aan Formule E waar ook een Belg in mee draait. Ik kan me voorstellen dat er ooit een wereldkampioenschap komt op circuit Zolder. We gaan een hele boel nieuwe dingen verkennen en wat het uiteindelijk zal zijn dat zal de afvaardiging van dan wel bekend maken”. De voorzitter hoopt bij leven en welzijn dat hij het dan nog kan bekend maken.

Daarna wordt het woord gegeven aan de algemene directeur van circuit Zolder Harry Steegmans. Hij zal de kalender bekend maken voor 2021 met daaraan gekoppeld nog enkele strategische onderwerpen.
2020 was het jaar van de uitdaging maar we zijn erin geslaagd om enkele topevenementen naar Zolder te halen. Zo hebben we de DTM, Nascar en Truckrace kunnen behouden en heel voornaam de Belcar. Van de Belcar hebben we zoveel mogelijk manches kunnen rijden. De 24 uren hebben we kunnen terugbrengen naar de 12 uren. Ook het veldrijden hebben we kunnen behouden zij het wel zonder publiek. Ook de dagelijkse trainingen hebben we kunnen behouden, we zien vandaag de Duitse politie op circuit Zolder. Heel jammer voor 2020 was het organiseren van evenementen zonder publiek. Als we nu kijken zijn er al héél veelticket verkocht voor het DTM Kampioenschap. We gaan er van uit dat we publiek kunnen toelaten tegen die tijd. We horen al dat er vanaf 1mei versoepelingen komen en dat belooft alleen maar beterschap.

We gaan dit jaar terug inzetten op het fietsen, het avondfietsen en het professioneel fietsen. In een jaar waar de Olympische spelen zijn komen veel teams naar het circuit om de conditie en alles op punt te stellen. We kunnen nu al meedelen dat we de tweede week van juli de Europese kampioenschappen BMX op het programma staan. Ook de wielerschool onder leiding van Marc Wauters, we hebben onlangs vernomen dat trainen voor 12 en 13 jarigen is toegelaten. Ook de rijvaardigheden is een van de troeven van circuit Zolder. Meer en meer bedrijven vinden de weg naar het circuit om hun personeel een degelijke opleiding te geven. Voor het Belcar kampioenschap zijn er zes proeven voorzien. Er wordt nog gesleuteld aan de formule om jongere piloten de kans te geven om te racen. Later meer hierover. De velodroom is een troef die graag willen uitspelen. Zo willen we graag de Europese kampioenschappen BMX en op de baan gelijktijdig organiseren. Daarna het hoofdstuk over het Wheels café. Iedereen weet dat het café vroeger ideaal gelegen was zowel voor de toeschouwers op het circuit als voor de toeschouwers van de BMX piste. “Helaas moeten we nu toekijken hoe ouders van BMXers niet naar het café kunnen om iets te drinken of voor een sanitaire stop” “Daarom hebben we een partner gezocht die het nieuwe café wil uitbaten en daarom werd er in samenoverleg een nieuwe uitbater gevonden die het renoveren en uitbating op zich wil nemen. Een nieuwe naam werd al gegeven, zo zal het in de toekomst “Café circuit” gaan noemen.

Daarna worden de zes grote evenementen van het programma voor 2021 uit gerold.
(Hou er rekening mee dat deze kalender kan gewijzigd worden ten gevolge van COVID19)
08 en 09 mei 2021 <> New Race Festival
01, 03-04 juli <> 24 uren Zolder
10 en 11 juli <>2021 UEC BMX Racing European Championships
07 en 08 augustus <> DTM

11 en 12 september <>FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix

09 en 10 oktober <> American Festival Nascar Finals. Het volledige programma kan je downloaden op https://www.circuit-zolder.be/kalender-2021/
Met veel dank aan Joseph Bams voor deze info en foto's