dinsdag 10 oktober 2023

Zolder door de jaren heen met de Geschied en Heemkundige Kring Zolder (46)

 Fotobeschrijving is altijd over de foto links van de tekst.

Een beeld van het oude Kasteel van Terlaemen. zoals het oorspronkelijk was en hoe we het terug vonden in de archieven van de Abdij van Averbode. De Laambeek liep toen volledig rond het domein dat bereikbaar was via een brug links. De foto geeft een beeld van de achterzijde terwijl wij alleen de voorkant kennen.

Wie herrinnert zich nog de typische bruggen over het kanaal in Viversel en Bolderberg. In de omgeving van deze bruggen lag het recreatieoord lag het recreatiegebied  van de toenmalige jeugd uit de omtrek.Zwemmen, bootje varen van de brug in het water duiken. Of in de winter de schaatsen aanbinden en schaatsen naar Hasselt.


Dit was een vertrouwd beeld in het centrum van Zolder. Op 08 december de jaarlijkse keuring van de paarden aan de afsluiting van het kerkhof.  De mensen sloegen een praatje met elkaar en elk op zijn beurt met zijn paard mocht naar de officiĆ«le gaan van de keuring. Toch in de oorlogsjaren was dit een heel ander beeld daar de bezetters  (Duitsers) al de paarden op eisten

Met veel dank aan Jozef Rogiers en de Geschied en Heemkundige Kring Zolder voor deze info en foto's