zaterdag 18 mei 2024

PUTHEKS LEYN WECKX herleeft op het mijnterrein van Zolder


Deze namiddag kwamen alle acteurs, dansers, muzikanten, en vrijwilligers die de afgelopen maanden druk bezig waren met de organisatie van het evenement PUTHEKS LEYN WECKX bijeen. Dit weekend vol spektakel vond plaats op het marktplein en in en rond de ZLDR Luchtfabriek.

Volgens de traditie hield Leyn Weckx zich schuil in de ondergrondse gangen van de steenkoolmijn. Bezoekers konden bijzondere momenten uit het leven van de Putheks beleven door langs de vele verborgen hoeken van de ZLDR Luchtfabriek te wandelen. Het mysterieuze verhaal van Leyn Weckx werd op het Marktplein gepresenteerd door vertellers en een orkest, wat de aanwezigen volledig onderdompelde in haar wereld. Er werden wandelingen georganiseerd in groepen van 30 personen, waar heel wat mensen aan deelnamen. Alles stond in het teken van de heks Leyn, met bijpassende hapjes en drankjes die de juiste sfeer creƫerden, mede dankzij de nabijheid van de historische steenkoolmijnlocatie.

Het evenement was een prachtige samenwerking tussen de Academie voor Muziek, Woord en Dans, de Dorpsraad Berkenbos, de Gemeente Heusden-Zolder, CC MUZE, CVO De Verdieping, en tal van verenigingen en vrijwilligers.
Morgen kan je nog terecht  in cc Muze, ZLDR Luchtfabriek en op het marktplein om mee te genieten van deze prachtige voorstelling en de zondagwandelingen vinden plaats om 15 uur en 19 uur.
Dank aan RB Fotografie voor de mooie foto's

Kort overzicht van Heks Leyn Weckx

De putheks van Zolder, Leyn Weckx, is een fascinerende figuur die nauw verbonden is met de geschiedenis van de mijnbouw in de regio. Met de start van de mijnexploitatie in Zolder in 1930 begon ook het verhaal van de putheks. Ze werd een soort bovennatuurlijke zondebok voor ongelukken en tegenslagen in de mijn. Veel mijnwerkers beweerden zelfs dat ze haar ooit hadden gezien, wat bijdroeg aan haar legendarische status.

Rond Leyn Weckx doen veel verhalen de ronde, wat haar een iconische figuur in de lokale folklore maakt. Zo werd haar verhaal door Studio Vandersteen vereeuwigd in het stripalbum "De Mysterieuze Mijn" (album nummer 226), waarin zij een centrale rol speelt. Dit draagt bij aan haar bekendheid en de verankering van haar mythe in de cultuur van de regio.

De reuzengilde, die haar figuur ook in ere houdt, gaat gekleed als boerenvolk uit 1725 en Leyn Weckx wordt daarbij voorgesteld met attributen van de mijnwerkers, passend bij haar imago als putheks. Dit toont hoe diepgeworteld haar verhaal is in de lokale tradities en gebruiken.

In 1985 werd Leyn Weckx door burgemeester Jaak Vandenwijngaert officieel ingeschreven in de registers van de gemeente, wat een opmerkelijke erkenning is van haar belang in de lokale geschiedenis en folklore. Deze inschrijving benadrukt niet alleen haar mythische status, maar ook de manier waarop folklore en geschiedenis verweven zijn in de gemeenschap van Zolder.