donderdag 23 mei 2024

Persbericht l politie H|Z en Beringen/Ham/Tessenderlo 55 rijbewijzen ingetrokken

Lokale politie van Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo nemen deel aan nationale controleactie tegen afleiding achter het stuur: 55 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken

Beringen/Heusden-Zolder, 23 mei 2024 - Op 21 en 22 mei vond de vijfde editie van de nationale controleactie rond afleiding achter het stuur plaats. Deze actie richtte zich op een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen: afleiding tijdens het rijden. Dit omvat niet alleen het gebruik van mobiele telefoons, maar ook activiteiten zoals eten, make-up aanbrengen of iets in een tas zoeken.

De lokale politie van Heusden-Zolder en Beringen/Ham/Tessenderlo werkten gezamenlijk aan deze controleacties. Er werd gecontroleerd op verschillende locaties in Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen.

Tijdens deze actie werden maar liefst 67 bestuurders betrapt op overtredingen inzake afleiding achter het stuur. In 55 gevallen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Het merendeel van deze inbreuken was gerelateerd aan het gebruik van de smartphone achter het stuur. Daarnaast werden er diverse processen-verbaal opgesteld voor andere verkeersovertredingen, waaronder:
 Inhalen van een voertuig over het fietspad
 Sluikstorten
 Rijden zonder rijbewijs
 Niet bezitten van een geldig keuringsbewijs
 Niet of foutief gebruik van een kinderzitje
"Afleiding achter het stuur blijft een van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen", aldus de woordvoerder van de politie. "Het is van cruciaal belang dat bestuurders zich bewust zijn van de gevaren van afleiding en hun verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen."
De politie zal blijven toezien op de naleving van de verkeersregels en acties ondernemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.