maandag 6 mei 2024

Elke student verpleeg- en vroedkunde verdient een competente mentor

Spotlights op mentorschap:
Vandaag zetten het stagementoraat Limburg en de vzw, Limburgs Platform Ziekenhuizen, thuiszorg- en onderwijsinstellingen (LPZO) de spotlights op mentorschap. Al 20 jaar zet deze organisatie de schouders onder een kwalitatief aanbod voor mentoren in de zorg.

Mentor speelt een sleutelrol
Studenten verpleeg- en vroedkunde zijn de zorgprofessionals van de toekomst. Tijdens hun stage worden ze begeleid door een mentor die een sleutelrol speelt in het bieden van leerkansen, het geven van waardevolle feedback om het leerproces te bevorderen en zo op die manier de voortgang van de student ondersteunt.

In de huidige werkomgeving , waarin verpleegkundigen en vroedvrouwen steeds meer taken hebben en tijd schaars is, kan het vinden van een goed evenwicht tussen zorguitvoering en begeleiding van studenten een hele uitdaging zijn.

20 jaar kwalitatief aanbod voor mentoren
Desondanks de schaarste in tijd en middelen zijn alle partners van het LPZO en ook alle mentoren overtuigd van het belang van een goede begeleiding van studenten op de werkvloer.
Al twee decennia lang bundelen zij hun krachten om een mentoropleiding te verzorgen. Tijdens deze opleiding worden praktische tools aangereikt, onderwerpen worden aan praktijksituaties getoetst , ervaringen worden uitgewisseld en concrete casussen worden ingeoefend.

Jaarlijks nemen een 200-tal (toekomstige) mentoren deel aan deze opleiding.

Vandaag wordt naast de opleiding een extra studienamiddag georganiseerd, waarbij twee belangrijke onderwerpen centraal staan: de juridische aansprakelijkheid van de mentor en het klinisch leiderschap als essentieel onderdeel van het mentor zijn. Maar liefst 140 enthousiaste mentoren laten zich inspireren door deze boeiende topics.