vrijdag 8 maart 2024

Kampioenen gehuldigd deze avond in cc Muze

Heusden-zolder wil de sportiefste gemeente worden. De Velodroom geeft extra mogelijkheden in Heusden-Zolder op sportgebied. Maar er zijn nog andere dingen die van Heusden-Zolder een voorloper maakt. We hebben een Circuit, het EK badminton komt naar Heusden-Zolder. Maar ook kleine dingen zoals de fietsgedichten en de vijverrun mogen hier niet vergeten worden. De Buitenspeeldag in April stimuleert de jongeren al van kleins af om buiten te bewegen . Met zoveel accommodaties is er geen excuus meer om niet aan sport te doen. Het complex van de Velodroom geeft ook de gelegenheid om grote kampioenschappen naar Heusden-Zolder te halen. Zo wordt Heusden-Zolder internationaal op de sportieve kaart gezet. We zitten in de week van de vrijwilliger, de inzet van vrijwilligers in die sportploegen zijn ook niet te verwaarlozen. Vandaag op vrouwendag zien we dat ook heel wat vrouwen in Heusden-Zolder gaan sporten. We krijgen ook meer kampioenen op hogere niveaus en we hebben goede en veel sporters. Voorbeelden genoeg om van Heusden-Zolder dé sportiefste gemeente te maken!



  De beloftevolle sporters die vandaag gehuldigd worden mogen dan ook een voorbeeld genoemd worden, want het zijn niet de minsten : De meest beloftevolle jeugdploeg in Heusden-Zolder is club EPHONA paardrijden. Een 18- tal jongeren van EPHONA mogen het podium betreden op de kampioenenhuldiging. Deze club is heel wat kampioenen rijk. Leeftijden van deze beloftevolle jongeren zijn 6 tot 16 jaar in allerlei disciplines in de paardensport.



Beloftevolle jongen: Dries Van Langendonck (wereldkampioen karting junioren). Dries Van Langendonck won vorig jaar in oktober in Italië het wereldkampioenschap karting. Dries is 14 jaar. Dat Van Langendonck uitblinkt in de racerij is geen toeval. De familie woont net niet op het circuit van Zolder. Vanuit zijn slaapkamer kijkt Dries uit op de Villeneuve-chicane. Dit kan niet anders dan hem inspireren in zijn sport. Dries kon niet op de huldiging zijn maar liet via videoboodschap vanuit Spanje weten dat hij blij was met zijn huldiging als Sportbelofte van het jaar. Dries heeft nog heel wat plannen. Hij wil nog wat wedstrijden winnen. Zijn grote droom blijft formule 1.



Beloftevolle meisje: Hope Van Heghe Hope Van Heghe is skikampioene. Dit meisje kreeg het skivirus nadat ze enkele sporten had uitgeprobeerd. Haar favoriet skidiscipline is slalom. Ook Hope gaat vaak naar het buitenland om te gaan skiën. Hope haar favoriete ski-land is Frankrijk. Hope Van Heghe maakt deel uit van het Snow Valley team in Peer en traint daar 3 maal per week als ze in het land is.



Sportman van het jaar is Ibrahim Killic (jiu jitsu). Kampioen Ibrahim Killic vertelt dat de belangrijkste kwaliteiten van een topsporter doorzettingsvermogen zijn en luisteren naar je trainer. Ibrahim ambieert de Europese kampioenschappen in Parijs en daarna de wereldkampioenschappen.



Sportvrouw van het is Mahoetsjich Jaroslava (hoogspringen). 1,91 meter hoogte is voor Jaroslava geen probleem en werd onlangs wereldkampioene hoogspringen. Ze is Oekraïense van origine, maar woont in Heusden-Zolder. Burgemeester Mario Borremans huldigde haar als sportvrouw van het jaar. Heusden-zolder is voor Jaroslava haar 2de thuis. Ze vindt de faciliteiten ook prima, dit geeft haar de mogelijkheden om te presteren in het hoogspringen. Jaroslava vertelt dat ze in de toekomst enkel nog voor goud gaat!



Sportploeg: Innoptus Solar Team (wereldkampioen solar wagen, Kelchtermans Stan). Solar auto’s dat is echt teamwork. Op een filmpje kon je zien hoe er in team keihard wordt gewerkt om een kampioenschap te halen. Stan Kelchtermans woont in Heusden-Zolder. Hij was niet op de huldiging, maar zijn team nam de prijs in ontvangst. 1 team werkt echter 1 jaar lang keihard samen. Er zit 1 persoon in de wagen. De rest van het team zorgt ervoor dat de zeilwagen op z’n hardst vooruit gaat. Ook dit team reist veel. Ze vertoeven meestal in landen waar de zon veel en lang schijnt.



G-Sporter: Maene Kiara (atletiek). Kiara Mane is topatlete en moet heel veel trainen. Daarom was haar papa aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Kiara heeft heel wat vordering gemaakt dit jaar. Kiara zit in een beloftevolle vooruitgang vertelt haar papa. Hij hoopt dat haar inspanningen zullen beloond worden. Ze traint 6 maal per week We gaan zeker nog van haar horen.



Daarna kwam Lotte Kopecky de sporters een hart onder de riem steken. Lotte sprak ter inspiratie over haar eigen prestaties. Ze heeft snel heel wat overwinningen behaald. Ze was 10 jaar toen ze begon met haar sport. Ook Lotte keek op naar wielrenners, er waren heel weinig vrouwen op dat moment. Lotte moest zich steeds bewijzen tussen de jongens. Lotte kan nu wel als voorbeeld dienen voor jonge meisjes die willen starten met wielrennen en ze is heel blij om hen te kunnen inspireren. Lotte heeft steeds de beste willen zijn. Ze ging op haar 13de naar de topsportschool. Als jong meisje heeft dat een hele impact op je leven. Of dit een aanrader is voor andere kinderen, daar kan Lotte niet op antwoorden. Je bent als jong kind heel vaak van huis en dat is niet altijd te onderschatten. Als vrouw was het voor Lotte Kopecky moeilijker om haar beroep te maken van wielrennen. Gelukkig voelt Lotte dat daar een kentering in gekomen is. Vrouwen worden hoe langer hoe meer ondersteund in hun sport. Het leven van een topsporter loopt niet altijd over rozen, maar dat zijn momenten dat je moet vechten en niet mag opgeven. Deze mooie boodschap gaf Lotte mee aan de sporters in Heusden-Zolder. Hopelijk heeft ze hier heel wat jongeren geïnspireerd.

Foto;s interclub kampioenen Heel wat kampioenen uit verschillende disciplines mochten daarna het defilé vervoegen op het podium. Ook deze kampioenen hebben keihard gewerkt om te kampioen te worden in hun discipline. Proficiat!
Dank aan Linda Graulus voor verslaggeving en Joseph Bams voor de foto's