vrijdag 15 maart 2024

CAVERN, CAVE RESCUE NETWORK Marc Mentens vertelt ons



  Ex-Mijnwerker van KS Zolder Marc Mentens speleoloog wie zijn roots liggen in Heusden-Zolder, maar woonachtig is op de Filippijnen & bestuurslid is van UIS (UIS staat voor de Union International de Spéléologie) en sinds 1978 bezig is met speleogie dat destijds starte in onze Ardennen. Hij trok de wereld in om explotaties en expedities te doen en bouwde een heel succesverhaal rond zijn persoon en hij werkte mee aan CAVERN, CAVE RESCUE NETWORK.
 
Het eerste reddingdplan in uitvoering
Na het ongeval in Thailand met de kinderen werd ook hier op de Filipijnen de vraag heel actueel om een reddingsplan en reddingsploegen op te stellen. Samen met locale speleologen en meerdere groepen die actief zijn in reddingswerker zijn we gestart met CAVERN, CAVE RESCUE NETWORK. De eerste oefening mocht plaatsvinden in de San Benito cave

Na vele vergaderingen en zoomen zijn we vertrokken met de opzet en uitwerking van deze moeilijke taak. Grotten en het onderzoek ervan is niet geheel risicoloos, zeker met nieuwe grotten in onbekend gebied zijn er wel dingen die niet altijd goed gaan. Met de opening van vele regio’s voor ecotoerisme komen ook de mensen in contact met de gevaren die de vaak ongeschonden natuur in petto heeft. Ongevallen in deze vaak ontoegankelijke gebieden blijven dan ook niet uit, ook in grotten niet. Omdat er in speleologie vaak heel erg moeilijke omstandigheden zijn bij ongevallen is de training en opleiding voor deze mensen een werk van lange termijn. De groep speleologen die hier actief zijn is erg klein, vandaar dat we mensen uit andere groepen moeten betrekken in onze rescue units. We zijn hier over de eilanden groepen aan het samenbrengen om dit mogelijk te maken.

Op het eiland Luzon zijn er reeds meerdere trainingen georganiseerd.
Het centrale deel van de archipel staat op het programma voor volgend jaar, dit jaar zijn we begonnen hier op Mindanao. De eerste sessie was vorige week hier in Zamboanga. Veel groepen die dit willen en kunnen doen zijn er niet, we vonden goede partner. Samen met hun zijn we aan een simulatie van een ongeluk gaan uitwerken.

Ongeval was gebroken been, locatie niet juiste gegevens. Moeilijk toegankelijke grot werd uitgezocht waar ze moesten gaan zoeken naar slachtoffer. Dit soort reddingen zijn meestal Manpower activiteiten, veel mensen in beperkte ruimte. Slachtoffer werd op spine board en in sked stretcher vervoerd naar uitgang van de grot . 3 uur later was de simulatie afgelopen en werd er een evaluatie gemaakt van de activiteiten. Volgende weken gaan we deze moeilijke rescue training weer verder zetten met toevoeging van touw en takel technieken.