maandag 4 maart 2024

Boomplanting verbroederingspark Meylandt.

We gaan even terug in de tijd en schrijven 1973 . De start van een mooie partnerschap tussen Bad Arolsen en Heusden -Zolder krijgt vorm. De officiële verbroederingscontracten werden ondertekent door de burgemeester. Er ontstonden veel vriendschapsbanden en tal van verenigingen zochten contact met organisaties en diverse sportverenigingen. 25jaar later werd het zilveren jubileum feestelijke gevierd en kreeg onze gemeente een gepast geschenk als aandenken. Tijdens de kerstboomplanting van 1997 werden 2 “ Eiche” aangeplant aan het cultuur centrum MUZE in de Dekenstraat.

Een jaar later werd een Gedenkstein met Europese sterren officieel ingehuldigd. De twee, Eiche, zuileiken flankeerden nu de steen als twee schildwachten. Tijdens de inwijding stonden er circa 1000 mensen op de straat om naar de Laudatio van Fürst Wittekind Prinz zu Waldeck und Pyrmont te luisteren. In het dankwoord vergeleek hij de statige eiken als symbool van de twee bezielers Herr Fritz Schubert en Jef Smets.

 Toen ons Cultuur centrum MUZE werd afgebroken werd er gezocht naar een geschikte locatie en men vond deze aan het kasteel Meylandt. Maar zoals het spreekwoord zegt : “ Oude bomen verplant men niet”, stierven ze ook een zachte dood. Uiteraard konden we dit als verbroederingscomité Heusden-Zolder niet laten gebeuren. Het lokaal bestuur besluit tot Aankoop van 2 gelijkaardige bomen over te gaan. Vandaag werden onder een stralende zon de oude bomen verwijderd en onder het goedkeurend oog van Jef Smets de nieuwe aangeplant. Uiteraard werden ze door een delegatie van het comité met de gebruikelijke borrel Smeets gedoopt. Met veel dank aan Michel Oyen voor verslag & foto's