maandag 18 december 2023

Sint Janskapel Heusden centrum


De Sint Janskapel in hartje Heusden centrum  is aan renovatie toe, dit kappelletje werd destijds in 1845 gebouwd door Casemir Baptist (maar er is toch al sprake van deze kapel in 1636). In 2010 werd het 2ha grote domein gekocht door Limburgs Landschap vzw. Limburgs Landschap vzw wil er samen met tal van vrijwilligers een omvorming doen naar een inheems bos waar kinderen fijn kunnen spelen.

De kapel zelf is toe aan restauratiewerken en dat kost veel geld vandaar dat Limburgs Landschap vzw een subsidieaanvraag indiende bij de provincie Limburg om het project te ondersteunen.
Zowel het dak, als de dakgoten en het torentje zullen vernieuwd worden. De asbestleien zullen verwijderd worden in samenspraak met de gemeente Heusden-Zolder. De verflagen zullen ook aangepakt worden zodat een mooi vernieuwd kappelleke tevoorschijn zal komen na enige tijd.

Ook de omgeving zal van uiterlijk veranderen, zo zal samen met de gemeente Heusden-Zolder en de buurtbewoners een rolstoelvriendelijke toegang aangelegd worden naar de kapel. Zo zal de zandweg aangepakt worden door er een stevige en duurzame constructie er te plaatsen en zo zal niemand er een  gelegenheid moeten missen van buurtfeestje tot 1mei viering aan de kapel.
Dank aan Limburgs Landschap vzw en in bijzonder Patricia Willems voor deze informatie. Foto's Rudi Coomans