woensdag 13 december 2023

Nier Limburg = nierpatiënten vieren hun 41ste Kerstfeest

 Dank aan Joseph Bams voor de foto's en Maurice Mues voor verslag.
Nierpatiënten vieren hun 41ste Kerstfeest op weg naar hun Gouden Jubileum
Sinds jaar en dag is de 2de zondag van december, de afspraak voor het Kerstfeest van Nier Limburg in de Feestzaal van het Krekelhof in Hasselt-Kuringen. Een mooie groep van 110 deelnemers, sinds Corona een paar jaar de spelbreker was. Ondanks hun chronische handicap mochten we tevreden en opgewekte patiënten en partners verwelkomen. Bij een glaasje verloopt de kennismaking vlot en gemoedelijk. Immers patiënten gaan naar de dialyse op maandag, woensdag en vrijdag voor- of namiddag, zelfs in de nacht, anderen doen dat op dinsdag, donderdag en zaterdag maar ook anderen doen dat thuis en enkelen kunnen genieten van een niertransplantatie. Campus Virga Jesse in het Jessa Ziekenhuis is het Niercentrum en in Campus Salvator, SFZ Ziekenhuis Heusden, AZ Vesalius Tongeren, worden ook patiënten gedialyseerd.

Voor velen was het dus een eerste kennismaking.
Onze Hoofdverpleegkundige Marijke en adjunct Karlien waren er om met de patiënten te praten en poseerden voor de foto met hun Ervaringsdeskundige Nierpatiënten, Nelly, Roger en Maurice. Later kwam dokter Johan Vanwalleghem nog langs en zag dat het goed was. Hun bezoek deed iedereen veel deugd.

De voorzitter heette iedereen welkom en was blij omdat velen er voor de eerste keer bij waren. Enkelen moesten belet geven wegens ziekte of opname op het laatste ogenblik.
Ook hield hij een minuut stilte ter nagedachtenis van hen die van ons heen gingen. Na het eerste glaasje volgde dan het feestmaal met in acht name van het dieet, maar toch zeker te genieten van hun feest, want het is ons Kerstfeest. Op de tafel pronkte de mooie menukaart van de hand van Yolande. Harry bracht aangepaste life-muziek “All for one” zodat het een gezellig feest kon worden. Jef was zeer actief met het nemen van gepaste foto’s, waar we later nog van kunnen genieten. Jeroen en zijn personeel zorgden voor al dat lekkers en een prima bediening. Het was zeer goed, lekker en vlot bij de gasten opgediend.

Voorzitter Maurice vertelde ons nog dat we vanaf vandaag, onze blikken richten op “het Gouden Feestjaar 2024”. Immers op 3 februari 1974 werd Nierstichting Limburg officieel een vzw en meteen ook de eerste Nierpatiëntenvereniging in België. Ze waren al schuchter begonnen in augustus 1972 maar nu was het menens. Het programma 2024 zal dus volledig in het teken staan van “Goud” voor Nier Limburg vzw. Nelly melde ons even later dat Maurice Mues, al 30 jaar bestuurslid is en 25 jaar de taak van voorzitter op zich neemt en wenst hem van harte namens iedereen proficiat. Het waren heel gelukkige patiënten en partners die tevreden huiswaarts keerden. Namens het bestuur van Nier Limburg dank aan allen voor jullie aanwezigheid.