donderdag 2 november 2023

JUBILEUMTENTOONSTELLING Heemkundige Kring Heusden tem 12 nov.(5)


Boven: Logan Bailly, Kevin Vanbeuren, Karel Gerits, Dominik Bersnjak, Stijn Haeldermans, masseur xX, kinesist xX, Cedri Van der Elst en Kris Doucht. Midden: Afgevaardigde xX, Dénise De Souza, Michel Vercruysse, Eric Matoukou, Björn Janssen, Mike Origi, Vincent Euvrard, Anders Nielsen, Takayuki Susuki, Wilfried Delbroek en dr. Lambrechts. Zittend: Mustafa Yildize, Samuel Aerts, Dimitri De Condé, Stefan Teelen, Frank Lenaerts (KT), Domenico Olivieri (T3), Peter Balette (T1), Luk Verstraeten (T2), Mohammed Barka, Mike Mampuya, Kurt Morhaye en Igor de Camargo.

Voetbalclub Heusden SK in eerste afdeling.

Stin Husson, voorzitter van 2001 t.e.m. 2005, wist ons te vertellen: In 7 jaar van 1ste provinciale naar 1ste nationale, dat ging snel. Wie had ooit gedacht dat onze voetbalploeg SK-Heusden in de eerste afdeling zou spelen? De Heusdenaren uit de jaren ’60 -‘70 die toen massaal naar de buurploeg Beringen FC gingen supporteren, terwijl onze dorpsploeg in de onderste provincie reeksen zat aan te modderen, zeker niet. ‘Pottestampers’ noemden ze onze ploeg. En toch speelde KSK-Heusden in het seizoen 2003-2004 in eerste klasse. De ploeg kende een zwakke start, maar iedereen zal onthouden dat Heusden als een hecht team positief ingesteld op het terrein stond, nooit aan afbraakvoetbal deed en over aardig wat goede spelers beschikte.
De eerste wedstrijd thuis tegen Cercle Brugge eindigde op 0-0 en in de uitwedstrijd tegen La Louvière werd het eerste tegendoelpunt al geslikt na twaalf seconden. De uitwedstrijd tegen AA Gent zal bijblijven als een onverdiende nederlaag (2-0) door de rode kaarten van Euvrard (6de minuut, onverdiend) en van Delbroek (11de minuut, 2xgeel). De kranten schreven hierover: “Nog nooit meegemaakt. Scheidsrechter Bourdouxhe stuurt Heusden met nul punten naar huis”. En voorzitter Stin Husson zei: “Ik heb de indruk dat we dit seizoen zullen moeten opboksen tegen duistere krachten”. Op de 7de speeldag wist men pas het eerste doelpunt te maken en dat was thuis tegen topploeg Anderlecht. Op speeldag 10, thuis tegen Club Brugge, werd er dan voor het eerst gewonnen (4-2) en dat ondanks de rode kaart in de 51ste minuut van Euvrard (2xgeel) en het opstellen van de 17-jarige doelman Logan Bailly die voor het eerst aan de aftrap stond.

Later werd er dan thuis, met deze uitstekende jonge doelman, ook nog gelijk gespeeld tegen Standard Luik (1-1). Op de 25ste speeldag, dit tegen Lokeren, werd Logan Bailly zodanig gekwetst dat zijn seizoen voorbij was. Vermeldingswaardig is ook dat de voetbalbond op de laatste speeldag, dit tegen Genk, waarnemers stuurde (uitslag 2-3). Het sprookje van KSK-Heusden-Zolder in 1ste nationale afdeling duurde welgeteld één seizoen. Onze ploeg sloot de competitie af op de 17de plaats met 28 punten (7x gewonnen, 7x gelijk en 20x verloren). Anderlecht werd kampioen voor Club Brugge en Standard Luik.

Ook in de Beker van België liet KSK-Heusden-Zolder van zich spreken. In de eerste ronde moest er aangetreden worden tegen Racing Genk, de club die verschillende van hun spelers uitgeleend hadden aan onze dorpsclub. Na een zeer spannend duel werd er gewonnen met 0-2. Na de wedstrijd waren er wel felicitaties van het Genks bestuur maar het was toch met een dubbel gevoel voor onze Heusdense spelers. Ze waren nu verplicht om de sterke bekertraditie van Genk verder te zetten. En dat deden ze. In de achtste finale werd Lokeren met 2-1 verslagen en gingen ze als enige Limburgse ploeg verder. De kwartfinale werd gespeeld met een heen en terug match. De thuiswedstrijd werd pas in de tweede helft beslist. Heusden maakte het eerste doelpunt maar gaf deze voorsprong toch uit handen. Het werd 2-3.

De terugronde in Anderlecht bleef 0-0 en dit door een niet toegekende strafschop. “Wie iets van voetbal kent, heeft gezien dat Kompany, De Camargo foutief afstopte in de backlijn. Dat was strafschop en rood voor Kompany”, wist iedereen te zeggen. Anderlecht zou later in de halve finale geklopt worden door KSK-Beveren dat op zijn beurt

de finale verloor van Club Brugge.

Zij die voor Koninklijk Heusden-Zolder SK speelden met tussen haakjes het aantal wedstrijden dat ieder speelde en het aantal doelpunten die hij maakte: Aerts Samuel: verdediger (12), Atsou Franck: verdediger (3), Barka Mohammed: middenvelder (27- 6), Bailly Logan: doelman (16), Bersnjak Dominik: middenvelder (5), de Camargo Igor: aanvaller- topscoorder (33-10), De Condé Dimitri: kapitein-middenvelder (34-8), de Souza Dénise: verdediger (31), Delbroek Wilfried: verdediger (24), Doumen Gert: doelman (7), Euvrad Vincent: middenvelder (25-1), Haeldermans Stijn: middenvelder (29),

Janssen Björn: middenvelder (15-2), Leenders Hans: verdediger (6), Mampuya Mike: middenvelder (10), Matoukou Eric: verdediger (12), Morhaye Kurt: aanvaller (11), N’Gom Camara Ousmane: middenvelder (8), Nielsen Anders: aanvaller (5), Origi Mike: aanvaller (30-3), Oulare Souleymane: aanvaller (13-1), Suzuki Takayuki: aanvaller (30-5), Teelen Stefan: verdediger (20), Vanbeuren Kevin: verdediger (26), Van Der Elst Cèderic: middenvelder (5), Vercruysse Michel: doelman (12), Yildize Mustafa: aanvaller (13).
Trainer: Balette Peter

Dit jaar wijden we onze uitgave aan het 50-jarig Jubileum van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden Het fotoboek kan besteld worden door overschrijving van €20 op rekeningnummer: BE 45 7351 1613 8589.

Boeken kunnen afgehaald worden bij Sylvain Huybrechts, St.-Jansblok 93, Heusden-Zolder Tel: 011/75 94 01

Niet afgehaalde boeken worden aan huis bezorgd (enkel in Heusden)
Boeken worden verzonden aan € 20 + € 6 (is € 26)

Boeken zijn ook verkrijgbaar bij:
Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan 9, Heusden-Zolder
Zelfbediening Spar-Aerts, Guido Gezellelaan 175, Heusden-Zolder.
Voedingswinkel Gijbels Frans, Voortstraat, Heusden-Zolder.
Bij alle leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden.

Dit jaar vieren we ons 50-jarige bestaan met een speciale uitgave.
De Geschied- en Heemkundig Kring Heusden nodigt u dan ook uit op de tentoonstelling van deze speciale editie die je kan bezoeken vanaf  zaterdag 28 oktober in: WZC Hof ter Bloemen, Pastoor Van Mierlolaan te Heusden.
Deze tentoonstelling en boekenverkoop loopt tot en met 12 november 2023 alle dagen van 14u00 tot en met 17u30 Hof Ter Bloemen. Info: Geschied- en Heemkundige Kring Heusden – 011 75 94 01