dinsdag 3 oktober 2023

Jonge inheemse dieren in Oktober.

Heel het jaar door zijn we druk in de weer om jonge houtduiven via speciale spuiten te voederen. Dat is niet vreemd want die houtduiven zitten zelfs op Kerstdag letterlijk in een besneeuwde spar nog op eieren te broeden. Vandaag gingen we in Lanklaar nog zo’n piepjonge houtduif afhalen die door de kapping van bomen ongelukkig uit het nest en op de grond belandde.

Qua jonge inheemse zoogdieren staan (té) kleine verweesde egeltjes tevens jaarlijks op ons herfstprogramma en die bolletjes overwinteren telkens in het Opvangcentrum tot het tijdstip van hun vrijlating dat door de natuur zelf weer wordt aangekondigd. Het valt veel minder voor dat we tijdens de maand Oktober nog jonge hazen moeten grootbrengen. Maar vorige week werd zo’n jong haasje vanuit Neeroeteren aan onze goede zorgen toevertrouwd. Deze jonge haas stelt het goed en dit mede omdat de vinders van dit haasje zelf géén melk hadden gevoederd.

Héél uitzonderlijk moeten we tijdens de maand Oktober nog jonge roofvogels grootbrengen! Afgelopen vrijdag kregen we vanuit de brandweer het verzoek om een vogel uit een industrieel gebouw in Herk-de-Stad te komen wegvangen. Zonder over meer details qua o.a. de hoogte, de grootte en de indeling van het pand te beschikken, begaven we ons met het nodige materiaal naar de bewuste locatie om een vermoedelijk zeer moeilijke klus te klaren.

Letterlijk nog geen 5 minuten na onze aankomst konden we 2 jonge kerkuilen uit de verwarmingsinstallatie evacueren! Deze jongen waren via een stelsel van metalen kokers daarin beland en er was geen uitweg, noch een mogelijkheid om deze dieren aan de goede zorgen van hun ouders over te laten.
Deze jonge kerkuilen zullen dus eveneens in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden – Zolder moeten overwinteren. Met dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder