donderdag 7 september 2023

Belgian Air Force Days


luchtruim, hangt deze week vol met schoonheden, op vleugels. Allemaal oefeningen voor de Belgian Air Force Days, wat doorgaat op vliegveld Sanicole, dit weekend.

Onze F16’s zullen vervangen worden door de nieuwe F35 straaljagers. Sanicole krijgt de primeur. Gesponsord door de bouwers ervan. Voor het eerst, zal ons belastingsgeld te aanschouwen zijn in ons luchtruim. Niet onbelangrijk.

Vanop de grond, kon onze fotograaf-verslaggever Tony Sempels, een tankbeurt vastleggen van deze training. Hij kon de ‘koppeling’ opslaan… Iets waar geen ander mediakanaal in geslaagd is.
Het grote vliegtuig is een voor militaire doeleinden omgebouwde Airbus, die tegelijk troepen transporteert. En ook vliegtuigen in de lucht bevoorraadt met brandstof. Deze MRTT (Multirole Tanker Transport) maakt deel uit van de NAVO-basis .

We hebben het allemaal al wel eens gezien in een film, normaal gefilmd boven woestijnen, of op zeer grote hoogte. Nu, exclusief, vanop een doodnormaal terras, in Heusden-Zolder. Van één van onze verslaggevers…. (Tony Sempels)