donderdag 7 september 2023

De Wolf en de zeven sneetjes.

Domein Bovy was deze voormiddag het decor voor de voorstelling van Etienne WIls (73) Smurfentaart tot Wolventaart en Wolvenbrood . Precies een halve eeuw is Etienne Wils ondertussen 73 jaar en uit Heusden-Zolder als toeleverancier van bakkerijproducten op de baan. Hij is kind aan huis bij artisanale , ambachtelijke bakkers en ook hun sterkste toeverlaat. Etienne zet zich al 50 jaar met hart en ziel in voor het welzijn en de welvaart van de lokale warme bakker.

Natuurlijk en gezond.
Wils mikte al die tijd op gezonde en natuurlijke producten omdat brood volgens hem nog altijd de meest voor de hand liggende dagelijkse basisvoeding is. Daarom focust hij op natuurlijke en gezonde basisingredienten. Hij noemde zijn vennootschap, die hij samen met zijn enige zoon Dennis runt, da, ook simpelweg ' Natuur bv - Artisan Bakery Supplies".

Smurfentaart.
Etienne Wils heeft de afgelopen vijf decennia de ambachtelijke bakkerswereld herhaaldelijk verbaasd met originele creaties, mt als absolute topper de Smurfentaart.
De smurfentaart werd geboren samen met de toenmalige schoonvader van Etienne , wijlen bakker/pattesier Lucien Swinnen op vakantie. Tot op de dag van vandaag is de smurfentaart een succes maar het spijtige aan het hele verhaal is dat ze toen geen pattent hebben genomen op hun creatie.

Wolven;
Etienne Wils bleef de jaren die volgden zijn professionele energie in de ambachtelijke bakkers stoppen. Met zijn alsmaar cumulerende kennis en ervaring in de sector werkte hij aan nieuwe uitdagingen. Het Wolvenbrood en Wolventaart kregen na langdurig experimenteren. letterlijk hun vaste vorm en samenstelling.

Je zal je afvragen waarom de wolf betrekken bij dit verhaal!!.
Etienne geeft ons het antwoord, " Omdat ik van de natuur hou en van alle dieren die daar thuis horen. De wolf is sinds kort opnieuw manifest aanwezig in de vrije natuur, vooral bij ons in Limburg , en zorgt hij voor soms heftige pro en contra's. Net zoals de wolf eeuwenlang een noodzakelijke schakel is in een harmonisch functionerende natuurlijke omgeving, is de warme bakker... broodnodig in onze omgeving en samenleving. Na grondig testen en vele studies later hebben we een uniek en gezond natuurlijk brood samengesteld uit een evenwichtige combinatie van exclusief voor dit project gesorteerde zaden en granen, die dankzij meer noodzakelijke vitaminen en mineralen stuuk voor stuk een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Naar de analogie met de Smurfentaart werd ook door Etienne Wils de Wolventaart gecreƫerd. Ook in dit geval primeren gezondheid, natuur, smaak en de Limburgse fruitstreek. Door de Wolventaart en het Wolvenbrood te proeven kunnen we alleen maar beamen dat beide zeer lekkere ambachtelijke producten zijn. Helaas mogen beide nieuwe creaties enkel gemaakt worden door de artisanale bakker en ook door hem verkocht worden. Het is de bedoeling om beide producten stap voor stap aan de man te brengen in heel Vlaanderen.
Dank aan Joseph Bams voor verslaggeving & foto's