woensdag 23 augustus 2023

Paul Coolen reisverslag woensdag 23 augustus 2023, Bergen,


woensdag 23 augustus 2023, Bergen, Belgiƫ
De ene terril na de andere uitgestrooid over het landschap. Bij drie ervan haalde ik de top, soms langs een aangenaam bergpadje, soms door de struiken klimmend. Een terril moet je leren kennen. Hij heeft soms ook een zachtere helling maar dat zag ik pas nadien met mijn benen vol schrammen. Eerst inspecteren en niet dadelijk bestormen.

Wist je trouwend dat terril een oud Picardisch woord is? Terre-Il of zieke berg.
Verder prachtige relikten van een rijk Waals industrieel verleden, ooit de 4de rijkste regio ter wereld.
Fysieke toestand? Na 3 terrilbeklimmingen was het welletjes geweest en heb ik mij op de vlakte gehouden. Vandaag: 28 km.
De beelden met commentaar spreken voor zich.
Dag 2 staat in het teken van SDG 2 (duurzame doelstelling van de VN): geen honger. Toekomst Telt draagt de 17 SDG's in haar vaandel