zondag 11 juni 2023

6de Be Mine Blues festival was een geslaagde editie


 Het Be-mine blues festival opende dit jaar met Lapwing Trail. Lapwing Trail stond 14 dagen geleden nog op Blues Peer. Deze 5 muzikanten komen uit de fruitstreek van Sint-Truiden tot Herk-de-Stad. Ooit begonnen ze voor de lol met elkaar te spelen. Nu doen ze dat nog steeds. 

De tweede band die het festival opluisterde was Bourbon Street.
Zij traden dit seizoen al eens op tijdens de Sunday Evening blues. Voor mij was dit absoluut de favoriet van de namiddag. Mario Jossels , alias Chopstick Will brengt blues met een groots inlevingsvermogen. Aan de basgitaar Little M. en het harmonicaspel van Daddy Bean die op het einde van hun act een battle deden op het podium. Heel knap werk trouwens! Op dit moment heeft Bourbon Street geen andere plannen voor het verdere jaar. Eigenlijk zijn ze een beetje miskend voor de kwaliteit die ze brengen maar ze willen blijven nummers schrijven om een vol album kunnen neer te zetten. Bourbon brengt blues met een twist. Niks moet en alles kan. Het publiek was helemaal mee en genoot ervan. 

Na Bourbon Street was het de beurt aan Red Red. Red red wordt aangekondigd als de revelatie van het festival. Maar je moet ervoor zijn. Blues met een mengpaneel is origineel maar geeft een andere twist. Red Red in een Amerikaans/Belgisch gezelschap. Recht uit de Europese crossroads, blijkt Red Red (USA/BE) een onwaarschijnlijke kruisbestuiving tussen psychedelische tunes, 70ies gitaarrock, blues en turntablisme. Onder het waakzame oog/oor van een etnomusicoloog en multi-instrumentalist uit Ohio, telt Red Red een stel gave muzikanten uit de Belgische roots, blues en jazz scene. 

DJ Courtasock boetseert het geheel met gesamplede sounds van over heel de wereld. Voor het Be-mine blues festival waren er 500 tickets in voorverkoop verkocht, de organisatie hoopt op 1000 toeschouwers. Het festival was top georganiseerd. Er was gedacht aan schaduwparasols tegen de hete zon en er werd een vernevelaar geplaatst die de toeschouwers een verfrissing konden bieden. Het Rode Kruis was zeer alert en deed gedurende het hele festival rondgang om mensen in warmtenood te signaleren.
Dank aan Linda Graulus voor verslaggeving & foto's
11 juni 2023 voor Nieuws Heusden-Zolder