vrijdag 26 mei 2023

Remi Schroyen mag vandaag 100 kaarsjes blazen in Hof ter Bloemen


Remi werd 100 jaar geleden geboren in Genenbos.
Dit op 26 mei 1923. Hij komt uit een groot gezin van 8 kinderen. Hij had 2 zussen en 5 broers. Remi was de middelste van 8 kinderen. Zijn ouders zijn zelf ook oud geworden: vader 92 jaar en moeder 84 jaar…Vandaar de goede genen!
Remi heeft de 2de wereldoorlog meegemaakt. Dit heeft een grote indruk op hem nagelaten. Hij is moeten vluchten voor de Duitsers. Dit met het hele gezin, behalve de oudste broer Jef. Die was niet thuis op dat moment. Telefoon en GSM was er toen niet, dus je kan u de bezorgdheid en ongerustheid wel voorstellen. Remi kreeg zelf de optie. Ofwel mee gaan vechten in Duitsland, ofwel onder in de mijnen gaan werken. Hij koos er voor om onder in de mijn te gaan werken, voordien werkte Remi boven op de mijn.

 In 1949 trouwde Remi met Virginie BeliĆ«n uit Boekt. Ze leerde elkaar kennen op de kermis van Viversel. Tijdens het dansen sloeg de vonk over! Ze bouwden hun woning te Boekt. Samen hebben ze 6 kinderen, 4 meisjes en 2 jongens. Remi heeft ondertussen ook 14 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen. Al een hele groep. De foto’s van hun staan op zijn vensterbank en hij kent ze allemaal bij naam.

Nadat Remi eerst wat op de mijn heeft gewerkt, heeft hij nadien het grootste deel van zijn leven gewerkt als vrachtwagenchauffeur, dit bij BSL. Hier zorgde hij voor het vervoer van zand, grond, stenen, afbraakmaterialen en verschillende bouwmaterialen. ’s Morgens vroeg op en ’s avonds laat terug. Maar ze wisten dat ze op hem konden rekenen. Collega Fernand van Ende zei altijd “ gij waart mijne beste chauffeur”. Remi deed zijn werk graag. Daarnaast had hij thuis nog een grote moestuin met konijnen en geitjes.

Toch was er soms nog tijd voor ontspanning. De regelmatige uitstapjes met het hele gezin in 1 grote auto naar de Ardennen, Luxemburg of Holland. Remi kwam met “zijn camion” overal en wist alle leuke plekjes. 
Maar er waren ook moeilijke en droevige momenten. Dit zoals het wegvallen van familieleden, vrienden en zijn vrouw Virginie in 2000. Niet gemakkelijk, maar het hoort bij het leven. De laatste jaren verblijft Remi hier in Hof ter Bloemen. 26 mei is zijn 4de verjaardag hier. Zijn start hier was een beetje in mineur met de uitbraak van “corona”, maar hij heeft ook dat goed doorstaan.
Tekst met dank aan Animatie & Ergo Team Hof ter Bloemen, foto's met dank aan Joseph Bams