vrijdag 17 maart 2023

Benefietontbijt Vooruit Limburg

Op 6 februari 2023 werden we wakker met pijnlijke beelden van de hevige aardbeving in Turkije en Syrië. Die hallucinante beelden lieten niemand onberoerd. Tienduizenden doden, tienduizenden gewonden; huizen, ziekenhuizen en scholen in puin. Op zo’n catastrofe is er dan ook maar 1 antwoord: solidariteit. En laat solidariteit nu net het DNA van Vooruit zijn.

De afgelopen weken werden er in ons land spontaan verschillende hulpacties opgestart. Op zondag 19 maart ging Vooruit Limburg een stap verder door een groot ontbijt te organiseren. Er werden meer dan 1.000 kaarten verkocht.

“Onmiddellijk na de aardbeving hebben wij van onze mandatarissen en leden de vraag gekregen iets te doen. We hebben een werkgroep opgericht en snel kwam het idee van een ontbijt op Limburgs niveau,” zegt nationaal ondervoorzitter van Vooruit Funda Oru. “Heel veel mensen voelden zich verloren bij het zien van de beelden”, zeggen schepen Mustafa Aytar en schepen Yilmaz Kurtal, die ook deel uitmaken van de werkgroep. “We willen met dit ontbijt zowel mensen bij elkaar brengen voor het goede doel, als geld ophalen.” Er is tot vandaag nog steeds niet exact geweten hoeveel doden er zijn. Tot nu toe gaat het over een aantal van ca. 50.000, maar dat loopt jammer genoeg nog verder op.

“De heropbouw zal nog heel lang duren en het is een ongelofelijke opgave om zuiver water, dekens, beschuttingsmateriaal, voeding en bescherming te voorzien. Wij willen met het opgehaalde bedrag investeren in infrastructuur zoals wc- en douchecabines en een woonunit,” zegt schepen Engin Ozdemir.

Ons land heeft al heel wat gedaan om de eerste noden op te vangen. Zo werd er, mede dankzij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, een noodhospitaal in het rampgebied in Turkije opgericht. In Syrië, dat al 10 jaar gebukt gaat onder een burgeroorlog, maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez financiële middelen vrij om NGO’s te steunen die waar mogelijk humanitaire hulpacties- en reddingsoperaties opzetten. Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez waren aanwezig om het benefiet te steunen.