donderdag 3 november 2022

DIGIBANK OPENT DIGITALE DEUREN

Heel wat vroeger dan gepland, maar met veel enthousiasme start het lokaal bestuur de Digibank Heusden-Zolder op. De digitale wereld verandert snel en wordt steeds uiteenlopender. De extra stroomversnelling die COVID-19 teweegbracht, sluit kwetsbaren nog meer uit. Meer dan ooit is duidelijk dat je uit de boot valt zodra je geen toegang hebt tot de digitale wereld of je er je weg niet in vindt.
“Met de Digibank Heusden-Zolder wil het lokaal bestuur een antwoord bieden op de vergrotende digitale kloof en inwoners hierin op drie manieren ondersteunen” zegt schepen Isabelle Thielemans.

De opstart van een Digibank vergt heel wat voorbereidend werk en coördinatie. Digibank Heusden- Zolder zal in januari volledig operationeel zijn. Vanaf dan kunnen inwoners die er nood aan hebben een laptop uitlenen in ruil voor een kleine waarborg en deelname aan een starterscursus. Die starterscursus zorgt ervoor dat de laptop voorzien is van een MS Office-pakket en antivirus. Bij eventuele hardware- of softwareproblemen staat de Digibank Heusden-Zolder altijd paraat. Daarnaast reiken gratis vormingen op maat handvaten aan om kwetsbare inwoners op weg te helpen en belangrijke stappen te laten zetten. Ook verenigingen, bedrijven en organisaties vanaf 5 personen kunnen een beroep doen op de Digibank Heusden-Zolder voor vraaggestuurde opleidingen ter plaatse.

Tot slot duiken er vanaf 1 januari in de gehele gemeente digipunten op. De bibliotheek, Kameleon Huis van het kind, Dienstencentrum De Zandloper... allemaal laagdrempelige en veel bezochte locaties. Elke werkdag is er 1 digipunt open waar je terechtkan met al je vragen over werken met digitale toestellen of toepassingen. Een app installeren, bestanden uploaden, e-mails versturen... een gespecialiseerde werknemer leert het je op jouw maat.
De Vlaamse jobbonus versnelde de opstart van de Digibank Heusden-Zolder. Iedere werknemer die minder dan € 2500 bruto verdient, heeft er recht op. Maar die jobbonus ontvang je alleen als je bankrekeningnummer gekoppeld is aan de toepassing ‘Mijn Burgerprofiel’. Dit vormt voor digitaal kwetsbaren een enorme drempel. Om die hindernis te nemen, kunnen zij al vanaf 8 november terecht in het digipunt in de bibliotheek. Elke dinsdag van 16 tot 18.30 uur en woensdag van 13 tot 15 uur, tot het einde van het jaar. De andere digipunten openen hun deuren in januari. De organisatie van een Digibank is een hele klus en dat kan het lokaal bestuur niet alleen. Met de hulp van CVO de Verdieping, Ligo LiMiNo en VDAB heeft de Digibank Heusden-Zolder de nodige expertise en draagkracht aan boord om een succesverhaal te zijn. Wil jij je steentje bijdragen aan de digitalisering en dit project mee trekken als Expert Digibank Heusden-Zolder? Solliciteer ten laatste op 15 november via www.heusden-zolder.be.

Het Departement Werk en Sociale Economie kent de Digibank Heusden-Zolder net geen € 490 000 aan subsidies toe, op voorwaarde dat de Digibank eind 2024 duizend individuele inwoners heeft bereikt. Een uitdaging die het lokaal bestuur graag aangaat om zo kwetsbare doelgroepen klaar te stomen voor een digitale toekomst.