vrijdag 9 september 2022

Werken in Zolder Centrum


Inwoners van Zolder Centrum hadden het al ondervonden. Straten afgesloten wegens werkzaamheden. De nieuwe school staat er kleurrijk bij, tussen het groen van het oud museum Woutershof. De oude sporthal, verbleekt dan weer roemloos, tegen de nieuwe sportzaal er vlak naast. De Schobbenberg word nu ook aangepakt. Nieuwe bestrating- en werken voor nieuwe waterafvoerkanalen .Zal nodig zijn, nu de gure natte wintermaanden eraan komen. Dit krijgt een verlengde naar de Dekenstraat toe, waarvan het gedeelte aan CafĂ© ’t Vijvershof en frituur Step-inn, al terug verhard is.

Het Domherenhof heeft voor het eerst in zijn bestaan, wat serieus vervallen is, doch ‘beschermd’ achtergelaten, een strookje beton gekregen bij het inrijden van dat grondgebied. Een prachtig gebouw, wat voor 2/3e gerenoveerd is. Zijn verval, is merkbaar. Het B&B gedeelte is zeer vaak geboekt. Maar of de gasten ook zo te spreken zijn over het verloederde gedeelte van hun vakantieverblijf (?!), is maar de vraag. Dat het domein nu niet verder verzorgd wordt, is te danken aan de reddingsactie voor de hommeltjes en de bijtjes. En daar hebben we allemaal begrip voor.

Van omwoners, hebben we echter wel begrepen, dat het zware transport wat al deze werkzaamheden met zich meebrengt, ook hun binnenstraten aantast. Klachten over vrachtwagens die om half 6 ‘s morgens door de zijstraten gereden komen. Piepende geluiden bij het achteruitrijden met hun meedragen. Dat zijn deze inwoners niet gewoon. Net zoals ze met volgeladen inhoud, over de binnenwegen de kiezellagen van de straten wegrijden. Verklaarbaar door de hitte die er geweest is. Maar wat als ze van het modderige gedeelte, diezelfde binnenstraten beginnen te besmeuren in de herfst en winter?!

We wisten dat dit een groot project zou worden, met nadelen. Maar eensgezind klinkt het …. ‘werk het ene af, en begin dan met het andere’… Mooiste voorbeeld van miscommunicatie was wel degelijk van een buurtbewoner. Die eigenhandig op een wegversperring ging hangen… ‘WAT DOET DIT HIER’…. al 2 maanden nutteloos voor zijn deur’. Het heeft geholpen! 3 dagen later was de wegversperring weg.
De buurtbewoners hopen met dit verslag, dat ons Gemeentebestuur ook de transporten van de projectleiders een vaste route gaan geven langs de hoofdwegen. Waar zwaar verkeer thuishoort. En niet in hun binnenstraten. Met dank aan Tony Sempels voor verslaggeving en foto's