donderdag 15 september 2022

VELODROOM

Het sportcomplex Sport Vlaanderen Heusden-Zolder – Velodroom Limburg, dat naast de overdekte wielerpiste ook een gymnastiekhal, medisch centrum, horecazaak, fitness en commerciĆ«le ruimtes zal bevatten, streeft ernaar om in het voorjaar van 2023 de deuren te openen. Zowel voor het recreatiewielrennen als voor onze topsporters betekent het nieuwe centrum in Limburg een grote stap voorwaarts.

De velodroom is er voor iedereen. In de eerste plaats is het een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen, en omdat de piste aan de UCI-normen voldoet, zullen er ook grote evenementen kunnen plaatsvinden, zoals Europese- of wereldkampioenschappen. Topsporters zullen in Heusden-Zolder vanaf 2023, dus al bij hun voorbereiding op de Spelen van Parijs in 2024, een snelle baan vinden die voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van vormgeving, baanoppervlak en technologie. Op opleidingsvlak en in samenwerking met het Vlaams Wielerjeugdcentrum, zal de overdekte wielerbaan uitgroeien tot de uitvalsbasis voor de opleiding van miniemen en aspiranten. Ook de Vlaamse Wielerschool zal er opleidingen aanbieden. Verder wordt het een enorme trekpleister voor wielerliefhebbers, en zullen ook G-sporters er terechtkunnen.

In de tribunes zijn 1013 vaste zitplaatsen voorzien. Op het middenplein is er plaats voor 1650 personen bij topevenementen en door middel van mobiele tribunes kan de capaciteit nog uitgebreid worden met 1000 personen.

Het project kost 23 miljoen euro. Naast de structurele partners Sport Vlaanderen, lokaal bestuur Heusden-Zolder, vzw Terlaemen en vzw Cycling Friends investeren ook LSM (Limburg Sterk Merk), de Nationale Loterij, Vlaamse Wielerschool, de Koninklijke Belgische Wielerbond en Cycling Vlaanderen in dit project.
Verslaggeving Rudi Coomans op 15 september 2022