dinsdag 20 september 2022

MIJN|KRACHT

Muziek, theater, beeldende kunst, fotografie, film & feest n.a.v. 30 jaar mijnsluiting
Op 30 september 1992 werd de steenkoolmijn van Zolder, als allerlaatste van de Benelux, definitief gesloten. In 2022 is het dus 30 jaar geleden en Heusden-Zolder herdenkt deze sluiting samen met talrijke organisaties uit de streek. Nog tot december dompelen we je onder in ons rijk mijnverleden. Met een mix van film, theater, fotografie, muziek, beeldende kunst en zotte installaties stroomt er een bijzondere energie door de oude steenkoolmijn. Volg ons verhaal op www.mijn-kracht.be.

SUITE VOOR DE LAATSTE MIJN – MUZE JAZZ ORCHESTRA & MUSART 1 & 2 oktober – Schouwburg CC MUZE - €10
De geschiedenis van 100 jaar steenkoolmijn in een spectaculaire muziekdocumentaire van 30 minuten. De suite toont niet alleen de ontwikkeling van de Zolderse koolmijn, maar maakt ook uitstapjes naar de Limburgse en Waalse mijnstreek. Uit het rijke beeldarchief maakten Remo Perrotti en Levi Calcagnile een spannende en soms ontroerende montage op het ritme van ijzersterke composities van Marco Cirone, Steven De bruyn, Lieven Cambré, Lennert Baerts & David Demuynck. Live uitgevoerd door Muze Jazz Orchestra, zangeres Stien Carlier, het koor van de kunsthumaniora Musart (Hasselt) in een regie van Tom Michielsen.

Tickets: www.muze.be

SCHACHTBOK - BEZOEK DE STALEN REUS 1 & 2 oktob
er

De schachtbok, een iconisch beeld van elke steenkoolmijn. Deze stalen reus van de Zolderse mijn wordt in 2023-2024 volledig gerenoveerd en omgevormd tot een kantoorruimte en een boeiende erfgoedwandeling tot in de top, meer dan 50 meter hoog. Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober kan je in het kader van MIJN|KRACHT een bezoek en een laatste groet brengen aan het vervallen en spectaculaire gebouw. Je krijgt er tekst en uitleg van het bouwteam en je ziet ook simulatiebeelden van hoe het gebouw er in de toekomst zal uitzien. Inschrijven kan vanaf 1 september via www.mijn-kracht.be, de gemeentelijke website of 011 80 80 98.

MIJN|KRACHT is een organisatie van lokaal bestuur Heusden-Zolder en vele organisaties uit de mijnstreek met de financiële en promotionele steun van Vlaanderen, ECRU, VZW Het Vervolg, Provincie Limburg, Vriendenkring KS, Radio 2 Limburg, Belang van Limburg & TVL.