vrijdag 23 september 2022

BRANDWEER LIMBURG ZOEKT 80 VRIJWILLIGERS

Wie hoort dat de brandweer nieuwe mensen zoekt, denkt waarschijnlijk niet meteen aan de vrijwillige brandweermannen- en vrouwen. Toch staat 75% van alle brandweerlieden in Vlaanderen op vrijwillige basis paraat voor interventies, vandaar de term vrijwillige brandweerlieden.

In Limburg staan er elke dag 1.000 enthousiaste brandweervrijwilligers klaar om mensen in nood te helpen. Om die noodhulp te kunnen blijven verzekeren, werven de 3 hulpverleningszones in Limburg nieuwe vrijwilligers aan en zoeken ze nog meer kandidaten.

“Brandweervrijwilliger worden is een zinvolle tijdsbesteding, naast je hoofdberoep. Je helpt in je vrije tijd mensen en dieren in nood. Wat je doet betekent veel voor de maatschappij,” legt kolonel Jan Jorissen, zonecommandant van Hulpverleningszone Noord-Limburg uit. “De job van brandweerman- of -vrouw is uitdagend en met veel afwisseling, de voldoening en de dankbaarheid die je krijgt, zijn enorm.”

Invulling
Als brandweervrijwilliger doe je exact dezelfde interventies als beroepsbrandweerlieden. Dat gaat van branden blussen, beknelde slachtoffers bevrijden, maar ook wespen verdelgen, pompen bij wateroverlast, gevaarlijke bomen vellen bij stormweer, enzovoort.

“We hebben dus niet meteen nood aan de stoerste krachtpatsers of onbevreesde durfals,” stelt Bert Swijsen, zonecommandant van hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Iedereen met een sterk engagement om mensen te helpen komt in aanmerking.”

Soort flexi-job

Als brandweervrijwilliger werk je niet voltijds bij de brandweer, maar stel je jezelf een aantal uren per week beschikbaar voor interventies en oefening. “Onze vrijwillige brandweerlui combineren hun engagement bij de brandweer met een hoofdjob elders. Voor de interventies, oefeningen en opleidingen die je namens de brandweer doet, krijg je een vergoeding per uur. Vergelijk het een beetje met een flexi-job of bijberoep,” aldus nog Bert Swijsen.

Opleiding

De opleiding tot brandweerman m/v/x duurt gemiddeld 2 jaren, enkele avonden per week of een halve dag in het weekend. Na het eerste opleidingsjaar ben je al gedeeltelijk operationeel en draai je effectief al een stuk mee in de brandweerpost. De opleiding bestaat uit theorie, veel praktijk en training fysieke conditie.

Geschiktheidsattest
“Voor je brandweervrijwilliger kan worden, moet je wel een aantal vereisten checken” voegt Jan Jorissen toe. “Om een snelle uitruktijd te garanderen mag je niet te ver van een kazerne wonen. Enkel binnen een straal van 4 km of op maximaal 8 minuten van een brandweerpost kom je in aanmerking.”

Hierna kan je overgaan tot de volgende stap: je Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen. De FGA-proeven leg je af aan de brandweerschool en bestaan uit een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en een fysieke test. Eens je je FGA hebt behaald, kan je solliciteren op een vacature bij de brandweerzone. Daar moet je minstens nog een motivatiegesprek afleggen.

Vrijwilligers zijn onmisbaar
“We merken de laatste jaren dat het aantal kandidaten daalt”, vertelt zonecommandant Dominic Knapen van Brandweerzone Oost-Limburg. Tot nu toe hebben 70 Limburgers ingeschreven voor de FGA-proeven in oktober. 12 kandidaten voor Hulpverleningszone Noord-Limburg, 24 voor Brandweerzone Oost-Limburg en 30 voor Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Maar daar kan nog meer bij!

“Samen zoeken de 3 Limburgse zones minstens 80 kandidaten”, voegt zonecommandant Knapen nog toe. “De brandweer kan niet zonder zijn vrijwillige brandweermensen, ze zijn onmisbaar voor de hulpverlening in Limburg en zelfs in heel België.”

Solliciteren bij de brandweer
“Om die ‘snelst adequate’ hulpverlening te blijven garanderen, werven we in Limburg ongeveer jaarlijks nieuwe brandweervrijwilligers aan. Naast de job zelf, maken ook de omkadering en de sfeer binnen de brandweer, het familiegevoel en de unieke teamspirit, het de moeite waard.” aldus Knapen.

Voel je je geroepen? Schrijf je dan vóór 4 oktober 2022 in voor de proeven om je FGA te halen. Dat kan op www.ikwordbrandweer.be Invulling Als brandweervrijwilliger doe je exact dezelfde interventies als beroepsbrandweerlieden. Dat gaat van branden blussen, beknelde slachtoffers bevrijden, maar ook wespen verdelgen, pompen bij wateroverlast, gevaarlijke bomen vellen bij stormweer, enzovoort.

“We hebben dus niet meteen nood aan de stoerste krachtpatsers of onbevreesde durfals,” stelt Bert Swijsen, zonecommandant van hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Iedereen met een sterk engagement om mensen te helpen komt in aanmerking.”




Solliciteren bij de Limburgse brandweer kan als volgt:

Bij zone Oost-Limburg: tot en met 3 oktober 2022 voor de kazernes in Lanaken, Helchteren, Maasmechelen, Maaseik en Voeren. Vacature en info zie www.bwol.be/jobs. Je kan ook nog inschrijven voor de infosessies op 30 september en 1 oktober Bij zone Zuid-West Limburg: tot en met dinsdag 25 oktober 2022. Kijk voor vacatures op onze website: www.zuidwestlimburg.be/vacatures en solliciteer via jobs.zuidwestlimburg.be Bij zone Noord-Limburg: tot en met dinsdag 25 oktober ‘22. Meer info op www.hvznl.be - solliciteren via jobs.hvznl.be - oefenmoment FGA op 3 oktober om 19 uur – zie website Online campagne

De Limburgse zones lanceren al enkel jaren heuse aanwervingscampagnes op sociale media om meer vrijwilligers aan te trekken.
“We merken dat we daardoor meer jonge mensen bereiken en beter kunnen tonen wat we doen als moderne brandweer,” zegt communicatieverantwoordelijke Gretel Kerkhofs van zone Zuid-West Limburg. “Dit jaar wilden we toch iets extra’s doen en daarom werkten we samen met een extern communicatiebureau (nvdr. Brainlane) een online strategie uit, waarbij we ook enkele van onze vrijwilligers betrekken. Michelle, Erdi en Tommie zijn onze gezichten in deze campagne. Met hun verhalen proberen we mensen te overtuigen om dat FGA te behalen en als brandweervrijwilliger te solliciteren.”

De Limburgse zones lanceren al enkel jaren heuse aanwervingscampagnes op sociale media om meer vrijwilligers aan te trekken.
“We merken dat we daardoor meer jonge mensen bereiken en beter kunnen tonen wat we doen als moderne brandweer,” zegt communicatieverantwoordelijke Gretel Kerkhofs van zone Zuid-West Limburg.
“Dit jaar wilden we toch iets extra’s doen en daarom werkten we samen met een extern communicatiebureau (nvdr. Brainlane) een online strategie uit, waarbij we ook enkele van onze vrijwilligers betrekken. Michelle, Erdi en Tommie zijn onze gezichten in deze campagne. Met hun verhalen proberen we mensen te overtuigen om dat FGA te behalen en als brandweervrijwilliger te solliciteren.”