woensdag 29 juni 2022

Help, mijn woning staat leeg

Je kent ongetwijfeld wel enkele gebouwen in onze gemeente die leegstaan en er niet meer verzorgd uitzien. Leegstand aanpakken en eigenaars aanzetten tot actie is een van de stappen die het lokaal bestuur onderneemt om een betaalbaar en kwalitatief woningaanbod te behouden.

We beschouwen een gebouw of woning als leegstaand als het langer dan 12 maanden niet bewoond is of niet in gebruik is in overeenkomst met de stedenbouwkundige bestemming. Naast de niet-bewoning, zijn er nog andere aanwijzingen die kunnen wijzen op leegstand, zoals een uitpuilende brievenbus, een onverzorgde tuin, langdurig neergelaten rolluiken … De leegstandbeheerder stelt deze aanwijzingen vast tijdens een plaatsbezoek.

Als er na de controle een vermoeden van leegstand is, ontvangt de eigenaar een aangetekende brief en krijgt hij of zij 30 dagen om daarop te reageren. Als de leegstandbeheerder de tegenargumenten niet kan aannemen, komt het pand of de woning in het leegstandregister te staan. Dat betekent nog niet dat je meteen je portefeuille moet bovenhalen. Pas wanneer je woning een jaar in dit register staat, betaal je een leegstandsheffing. Je hebt dus nog tijd om actie te ondernemen.

Onder bepaalde voorwaarden kan je een vrijstelling van de leegstandsheffing krijgen. Bijvoorbeeld wanneer de woning in renovatie is, wanneer je pas eigenaar bent of wanneer de eigenaar in een woonzorgcentrum verblijft. De volledige lijst van vrijstellingen vind je op onze website.

Maar hoe zorg je ervoor dat je gebouw uit het register geschrapt wordt? Dat is eenvoudig: zorg dat je woning minstens 6 maanden opeenvolgend (opnieuw) bewoond is. Het gebouw of de woning kan ook geschrapt worden als het voor minstens 6 opeenvolgende maanden voor meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte terug in gebruik is overeenkomstig met de functie (stedenbouwkundige bestemming) of als het pand volledig is gesloopt. Dit kan je aantonen aan de hand van de verkregen omgevingsvergunning en foto’s.
Zit je met vragen? Je kan bij onze leegstandsbeheerder terecht via leegstand@heusden-zolder.be of 011 80 82 33.