dinsdag 5 april 2022

DAC, een bruisende ontmoetingsplaats voor iedereen


Begin dit jaar opende DAC, het dynamisch activiteitencentrum in Heusden, de deuren. Een initiatief van ’t Weyerke dat anders is dan alles wat de voorziening tot nu toe gedaan heeft. Inge De Geyter, directeur van DAC: “Als je inclusie wilt dan moet je de deuren openzetten. Niet af en toe maar altijd. En dat is wat we gaan doen. DAC is een activiteitencentrum voor iedereen.” In de paasvakantie gaan 16 kinderen van het Berenhuis creatief aan de slag in DAC. Samen met de zorggebruikers werken zij aan de tentoonstelling Midzomernachtsdroom van Artikel 27, die in juni te zien zal zijn.

Inge De Geyter: “Wanneer je mensen samenbrengt vanuit een passie of een interesse die ze delen, dan zien ze al snel hoeveel ze op elkaar lijken en worden de verschillen minder belangrijk. Dat is de basis voor een samenleving die écht inclusief is en daarom is het de filosofie van DAC.” Sanne Swijsen, coördinator projecten van DAC: “Het is exact wat we zien gebeuren in de samenwerking met het Berenhuis en Artikel 27. Tijdens de eerste workshop die woensdag plaatsvond, zagen we kinderen en volwassenen die samen werkten aan een tentoonstelling. Hier was geen sprake van wij en zij.” Inge: “En daarom is DAC ook zo belangrijk voor Heusden-Zolder. Verenigingen, kinderen, jongeren, gezinnen, volwassenen, ouderen, mensen met een allochtone achtergrond,… met of zonder beperking. We zijn klaar om hen allemaal een plek te geven.” Sanne: “We geloven in een Heusden zonder drempels en willen een bruisende ontmoetingsplaats zijn waar je je talenten kan inzetten en je jezelf kan zijn.”

Planning workshops - telkens van 13u30 tot 16u

- 30 maart & 4 april: Keramiek + porselein – Zjeeke Polleunis
- 5 april: Handgeschept papier – Marijke Henkens
- 6 & 7 april: Lijnetsen – Jean Stuyck
- 8 & 20 april: Keramiek – Frieda Geybels
- 12 april: Installaties met speciale technieken: Herwig Nulens
- 11 mei: Fotografie – Christa Claessens & Luc Meekers

DAC is een nieuw dagcentrum, gelegen in Kapellehof (Kapelstraat 1A) in het centrum van Heusden. Ook Atelier Idee, de geschenkwinkel van ’t Weyerke, is hier gevestigd.

Het Berenhuis is een organisatie van Art 27 vzw, geïnspireerd op artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat zegt: ‘Iedereen heeft het recht om te genieten van kunst en cultuur en deel te nemen aan het culturele leven van een gemeenschap.’ KLIK HIER 
Foto's met dank aan Joseph Bams