woensdag 31 januari 2024

Voor de lente start = Kastelendreef Zolder aan de Witte Barier


De Kastelendreef is een mooie dreef om te wandelen die vroeger  vanuit Zolder zo doorliep tot aan het Vogelsanck Kasteel van de Baron. Toch in de jaren zestig moest er de autosnelweg E314 doorheen getrokken worden en er werd een deel van die grond onteigend. Vanaf dat moment was de Kasteeldreef onderbroken. 
Als ik vanmorgen in de vroegte nog maar net het gebied was binnen gewandeld zag ik een ree op zo'n 10 a 20 meter voor me staan in de  dreef. Toch de ree was al snel door het bos in gelopen.
Dit gebied zag er maar somber uit in de winterperiode maar hier en daar was ik toch enkele mooie zaken  die in het oog sprongen voor mij (zie de foto's).

Op 12 februari (2021) was er goed nieuws te horen in Zolder want Limburgs Landschap mag in natuurgebied Laambroeken zo'n extra 76 hectare groter worden.
Aan de Witte Barier in Zolder werd er goed gereageerd op dit fantastische nieuws. Vlaams minister Zuhal Demir van (N-VA) had geld vrijgemaakt om deze gronden te kopen van Baron De Villenfagne de Vogelsanck. 
Nu gaat of beter gezegd is Limburgs Landschap ondertussen gestart met het beheer van het domein en je gaat er maar eens een kijkje nemen tijdens de zomermaanden dan kan je echt genieten en tot rust komen met een stevige wandeling.