vrijdag 10 december 2021

Werken velodroom officieel van start


Werken velodroom officieel van start In 1922 ging de eerste Zesdaagse in Gent van start. Dat gebeurde op een demonteerbare indoorbaan, die werd aangelegd in het Feestpaleis van het Citadelpark. In de winter van 1928-1929 stond Gentenaar Oscar Braeckman aan de wieg van het Kuipke, een houten wielerbaan van 166,66 meter waar de wielergoden destijds de strijd met elkaar aangingen. Vandaag, bijna 100 jaar later en aan de andere kant van het land, starten in Heusden-Zolder de voorbereidende werken van een nieuwe fietstempel … de velodroom.

Burgemeester Mario Borremans: “De administratie voor de omgevingsvergunning werd afgerond en door alle partners in dit verhaal bekrachtigd met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Vandaag gaan de eerste werken op het terrein van start. Tot na de zomer van 2022 wordt er aan de ruwbouw gewerkt. Aansluitend begint de opbouw van de wielerpiste zelf, samen met de afwerking van het interieur. In het voorjaar van 2023 ronden we de omgevingswerken af en is de velodroom klaar voor haar eerste bezoekers.” “De wielersport zit stevig verankerd in het Vlaamse DNA”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Met een derde overdekte wielerpiste wordt de velodroom een belangrijk trainingscentrum en fantastisch uithangbord voor onder meer het baanwielrennen. Vlaanderen investeert met Sportspurt in haar sportieve toekomst en wil met hefboomprojecten zoals deze zowel de Vlaamse topsport als de breedtesport naar een hoger niveau tillen.”

“Bezoekers en partners zoals wielerpartners Cycling Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Wielerbond of de Vlaamse Wielerschool kunnen niet wachten om hun schoenen in te klikken en de houten olympische wielerpiste van 250 meter in te rijden”, geeft voorzitter Jan Peumans nog mee.

In de velodroom zal permanent plaats zijn voor 1.000 toeschouwers, met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 2.000. In het sportcomplex kunnen ook andere sportliefhebbers terecht op één van de 4 zaalsportvelden, de gymhal van 1.080 m² of de fitnessruimte van 602 m². Een enorme meerwaarde is de samenwerking met Circuit Zolder door het integreren van het medisch centrum, waarvoor de internationale autosportfederatie FIA onlangs haar goedkeuring gaf.

De komst van de velodroom zet Heusden-Zolder als mijngemeente eens te meer op de sportieve kaart en bewijst dat Heusden-Zolder dé plek bij uitstek is voor topsport van de bovenste plank.
 Info: www.wielerdroom.be foto's door Rudi Coomans