vrijdag 17 december 2021

3000 lopers en wandelaars op allereerste Keytrade Bank Mijnentocht

Op zondag 19 december vindt de allereerste editie van de Keytrade Bank Mijnentocht plaats. Bijna 3000 lopers en wandelaars hebben zich ingeschreven. Zij maken een tocht van 15 of 20 km van de mijnsite van Heusden-Zolder naar de mijnsite van Beringen of kiezen voor een 7 km lange lus met start en finish in Beringen. Het evenement combineert de natuur en het industrieel erfgoed van beide mijngemeentes.

De eerste editie is meteen een groot succes. “De terrils spreken tot de verbeelding”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “En ook de mijnsites trekken heel wat deelnemers aan. Maar ze zullen ook verrast zijn door de indrukwekkende natuur tussen de twee mijngemeentes. Opvallend is dat heel wat deelnemers van buiten de provincie Limburg komen. Meer dan de helft zelfs.”

De lopers van de 15 en 20 km bijten om 9u de spits af en vertrekken in Heusden-Zolder in vier waves. Om 10u30 beginnen de wandelaars aan hun tocht van 15 of 20 km. De lopers en wandelaars die zich inschreven voor de 20 km lange Terril Challenge krijgen al na 1 km de eerste hoogtemeters te verwerken, want dan beklimmen ze de terril van Zolder. Pittig, maar het uitzicht boven zal het harde werk ongetwijfeld goedmaken. De deelnemers die zich inschreven voor de 15 km buigen net voor de terril af en lopen en wandelen dwars door de bossen naar Beringen.

Het parcours van 15 km en 20 km is ongeveer 60% verhard, afgewisseld met bospaden en ook single tracks. Er worden twee bevoorradingen onderweg voorzien.

De loop- en wandellus van 7 km in Beringen gaat onder andere door het park van de mijndirecteur, door het voormalige Mijnstadion van FC Beringen, over het kolenspoor én over een stukje terril.

De finish van alle afstanden ligt op de mijnsite in Beringen. De laatste 100 meter loopt door de badzaal van de Beringse mijn. Aan de finish kan iedere deelnemer proeven van een Koolputter Goud of Zwart, het lokale mijnwerkersbier.

PROGRAMMA KEYTRADE BANK MIJNENTOCHT
7 km in Beringen:
9u: afhalen borstnummers RUN
9u30-10u: vrije start 7 km RUN op het Kioskplein
9u30: afhalen polsbandje WALK
10u-14u: vrije start 7 km WALK op het Kioskplein

15 km – 20 km in Heusden-Zolder:
8u30: afhalen borstnummer RUN
9u-10u30: start RUN 15 km - 20 km in 4 waves
10u: afhalen polsbandjes WALK 15 km - 20 km
10u30-12u : vrije start WALK 15 km - 20 km

De finish in Beringen sluit voor alle afstanden om 17u30.
Het algemeen klassement alsook een apart klassement voor de Terril Challenge voor lopers is beschikbaar vanaf zondagavond op de website. Er worden ’s morgens shuttlebussen voorzien in Beringen voor de deelnemers die starten in Heusden-Zolder (15km-20km). De bussen dienden gereserveerd te worden bij inschrijving. Online inschrijven voor de Keytrade Bank Mijnentocht kan nog tot zaterdagavond 18 december. Meer info: www.keytradebankmijnentocht.be