zaterdag 6 november 2021

"" kwb Zolder Centrum 1945 - 2020"" => Fietsen


Ook voor deze sport was het bivak van 1973 in Pulle de aanzet.
Roger Schillebeeks, een jonge wijkmeester, fietste iedere dag voor dag en dauw een behoorlijke rit door de Antwerpse Kempen. Meteen het signaal dat er voor zorgde dat hij van het bestuur de opdracht kreeg te starten met een fietsclub.

Op 23 mei 1976 was het zover, de grote dag.
De eerste rit naar Scherpenheuvel … drie deelnemers: Jef  Meykens en zijn collega op de mijn van Houthalen met vrouwenfiets en de begeleider Roger … de hoge verwachtingen werden meteen de kop ingedrukt.
Nieuwe poging in juni.
Drie zondagen, verzamelen om 9.00 uur aan de kerk, en ja, gemiddeld tien fietsers per rit. Na het grote verlof opnieuw gedurende twee maanden, drie zondagen per maand fietsen. De eerste zondag van de maand kon niet want dan was het wijkmeestervergadering. In april 1977 ging het eerste volle seizoen van start. Verzameling onder de kerktoren, onze kapelaan met de kwispel om ons te zegenen en dan, samen met vijftien fietsers de baan op. 
We waren vertrokken. 
Iedere zondag een rit van bijna 60 km met fietsen waaraan iedereen wat gesleuteld had zodat ze min of meer in orde waren. Toch waren er weinig ritten zonder lekke band of een ander probleempje. Naarmate het seizoen vorderde kwamen er fietsen die iets weg hadden van een koersfiets en met drie versnellingen. Dit is blijven groeien. Het aantal deelnemers steeg, de ritten werden langer, de fietsen werden beter, er kwam een fietsboekje met het rittenschema zodat we wisten welke rit ons te wachten stond, iedereen kreeg zelfs een truitje van de BAC, er werd gezorgd voor een verzekering en de verantwoordelijke werd Louis Vanoppen omdat Roger ondertussen voorzitter werd van kwb Zolder Centrum en daardoor niet altijd kon deelnemen. 
In 1980 de kroon op het werk, een rit naar Banneux: 175 km. De rest van het gezin kon mee met de bus, samen met de zieken. Gevolg, voldoende deelnemers voor twee bussen. In Banneux kregen de fietsers bij aankomst een lokaal ter beschikking en werden er met veel liefde in de watten gelegd. Samen nog de H. Mis meevieren, nog een beetje eten, een dikke pakkerd van de vrouw en dan: ‘Tot straks thuis.

En ziet dat ge voorzichtig zijt.’ Maar ze mochten gerust zijn, Hugo Ketelslegers en Miet Vanluydt waren er bij met de volgwagen met fruit en drank om bij te tanken en met enkele reservetubes. De kwb-fietsclub bleef groeien in aantal fietsers en er was ondertussen een werkgroep die zorgde voor een prima organisatie. Een fietsuitrusting van De Tuinvriend, een startvergadering, een klassement op basis van het aantal deelnames, een feest bij de afsluiting van het seizoen. En vooral iedere zondag om 12.00 uur terug thuis, want in tegenstelling tot andere clubs werd een rit niet afgerond aan een cafĂ© maar wel thuis.  (Lees meer in het boek) 

Er zijn nog een aantal exemplaren van dit boek "" kwb Zolder Centrum 1945 - 2020 ""  te koop voor 10 euro/stuk. 5 euro van dat bedrag gaat naar wereldsolidariteit.
 
Men kan dit boek bestellen via een mail aan: kwbzolder@gmail.com of roger.schillebeeks@telenet.be .
Albert Aerts zorgt dan voor de verdere afhandeling. Kwbzolder@gmail.com komt je automatisch bij Albert Aerts terecht.