vrijdag 26 november 2021

Hang jij ook een mezenkastje!

Wist je dat een mezenjong in twee weken tijd ongeveer 800 rupsen eet? Als we de optelsom maken van 8 tot soms wel 14 mezenkuikens in een nest, dan komen we tot een aardig aantal eikenprocessierupsen die op een geheel natuurlijke wijze opgeruimd worden!

Mezennestkastjes kan je kopen in de meeste dierenwinkels, tuincentra en gespecialiseerde webshops óf je maakt ze makkelijk zelf. Begin alvast te timmeren want het najaar is het ideale moment om de kastjes op te hangen. In oktober, november of december zoeken mezen een nestplaats. Een kastje per boom volstaat. Boor geen gaten in de boom maar hang het kastje op met touw. Maak het nestkastje jaarlijks schoon in september. Zo blijft het vrij van parasieten en hebben de jongen het komende seizoen een grotere overlevingskans.

Hoe je dit alles praktisch aanpakt, vind je op www.heusden-zolder.be/eikenprocessierups. Wij zetten er handige tips op een rijtje voor de bouw, installatie en onderhoud van de kastjes. Wij geven alvast het goede voorbeeld en hangen 50 nestkastjes op het openbaar domein, verspreid over het grondgebied. Gekwetter gegarandeerd!
Info: Team Leefomgeving - 011 80 80 80