dinsdag 5 oktober 2021

MAAK KENNIS MET OPTIMO

Vanaf 1 januari ziet de afvalophaling aan huis er anders uit. Limburg.net start dan met het Optimo-ophaalsysteem in onze gemeente. Wij schotelden Wim Govaerts, innovatiemanager van Limburg.net, enkele vragen voor.

Wat is Optimo?
“Optimo is ons nieuwe ophaalsysteem waarbij elke afvalsoort een eigen zak heeft. We halen de verschillende zakken op dezelfde dag bij jou thuis op. Ze gaan allemaal in dezelfde vrachtwagen die de zakken daarna naar een sorteerinstallatie brengt, waar ze op kleur gesorteerd worden.”

Waarom schakelen we over naar een nieuw ophaalsysteem?
“Op dit moment rijdt er voor elke afvalsoort een andere afvalwagen uit. Vanaf 1 januari haalt dezelfde afvalwagen meerdere afvalsoorten tegelijk op. Dat is een pak efficiĆ«nter want dan moeten er minder wagens de baan op, is er minder verkeersoverlast en daalt onze CO2-uitstoot.”

Het nieuwe systeem is ecologischer, maar wat zijn de voordelen voor onze inwoners? “Inwoners kunnen meer afvalsoorten aan huis laten ophalen dan op dit moment het geval is. Natuurlijk beseffen we dat elke verandering een inspanning vraagt en dat we tijd nodig zullen hebben om aan Optimo te wennen.”

Er komen nieuwe afvalzakken bij. Zorgt Optimo ervoor dat afvalophaling duurder wordt?
“De invoering van Optimo zorgt niet voor een hogere afvalbelasting. De prijs van de zakken die je vandaag al gebruikt zal ook niet veranderen. Het klopt natuurlijk wel dat als je meer afval wil aanbieden, je dus ook meer zakken moet aankopen. Maar als je goed sorteert, dan zal je minder huisvuilzakken nodig hebben en dat zijn net onze duurste zakken omdat we de inhoud ervan niet kunnen recycleren. Je bent bovendien ook niet verplicht om al de zakken te gebruiken. Afval vermijden blijft nog altijd de beste optie. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat tuinafval zelf verwerken of groenafval composteren. Ook je kleding kan je nog altijd in onze textielcontainers kwijt.”

In september ontving ieder huishouden een folder met meer informatie over Optimo. In december valt ook de jaarlijkse afvalkalender samen met een Optimo-gids in je brievenbus.
 Info: www.limburg.net – info@limburg.net – 0800 90 720