woensdag 10 maart 2021

""Om terug te zien uit H|Z"". uit het boek 100 jaar Kvlv

 
 
 
SARA - DAG
Een speciale dag voor alle dames die al 49 jaar zijn en nog geen 60 jaar. Deze dag werd gevierd op dinsdag 12 mei 1992. Samenkomst in de mis om 9 uur, dan samen ontbijten, daarna kon men knutselen, naaien of naar het Koersel kappelleke gaan, te voet, met de fiets of eventueel met de auto. Einde rond 17 uur.

Wie was Sara? Sara van Kanaän; Aartsmoeder, vrouw van Abraham en moeder van Isaak; † 18e eeuw vóór Christus. Sara is een persoon uit de Hebreeuwse Bijbel en de vrouw van Abraham, de patriarch van het jodendom, islam, en christendom. Ze komt onder andere voor in het Bijbelboek Genesis. In de Koran wordt haar naam niet genoemd, maar komt ze wel enkele keren voor als vrouw van Abraham.

Sara’s oorspronkelijke naam was Sarai. Ze deelde als halfzus van Abraham dezelfde vader, maar had een andere moeder. Volgens de Bijbel was Sara tien jaar jonger dan Abraham en was ze onvruchtbaar. Abraham had echter van God de belofte gekregen dat hij de vader zou worden van een groot nageslacht. Om aan het beloofde nageslacht te komen bevruchtte Abraham Hagar, Sara’s Egyptische slavin, om als een soort draagmoeder namens haar een kind ter wereld te brengen: Ismaël. God zei echter tegen Abraham, wiens oorspronkelijke naam Abram was, dat Sara zelf een zoon (Isaak) zou baren, ondanks haar hoge leeftijd van negentig jaar. Tevens moest hij haar in plaats van Sarai, Sara noemen (vorstin), omdat zij groot was in Gods ogen en er zelfs koningen uit haar nageslacht zouden voortkomen. Zowel de Bijbel als de Koran maken melding van het feit dat Sara gelachen heeft toen ze een gezant van God hoorde zeggen dat ze een zoon zou baren op bijna haar 90ste. Sara stierf op haar 127 ste. Men vond haar graf in de grot van Makpela te Hebron. 

 Fotobeschrijving ....
foto boven 1 = Kranige dames die de tocht naar het Koersels Kapelleke te voet doen. Sybille Berben, Wis Vandebergh, Maria Claes, Angéline Baerts, MarieLouise Poelmans, Julia Vandooren en achteraan Paula Vanherck

foto boven 2 = Sara dag 1992. José Schildermans, Greta Vogels en Maria Sas druk bezig met leuke naaiwerkjes

foto boven 3 = Met de fiets naar Koersel kapelleke Paula Engelen en Margriette Lambreghts.
     
foto boven 4 = Na de wandeling werd er gestopt bij de crémekar voor een lekker ijsje. Paula Meykens, Alda Cupens, Roza Meykens, Maria Claes en Mariette Lambrechts.

foto boven 5 = Flesjes vullen van de bron aan de grot van Koersel kapelleke
Met veel dank aan De Heemkundige Kring Heusden