dinsdag 8 juli 2025

Nieuw bestuursakkoord: Van stevige basis naar sterke toekomst


Lokaal bestuur Heusden-Zolder blikt vooruit en stelt het bestuursakkoord voor de periode 2026– 2031 voor. Met dit akkoord worden de grote beleidslijnen voor de komende legislatuur uitgezet. Het vormt de basis voor het meerjarenplan dat in het najaar definitief wordt opgemaakt. Met dit plan wil Heusden-Zolder verder bouwen aan een duurzame, verbonden en leefbare gemeente – vandaag én morgen.

Het bestuursakkoord legt de nadruk op continuïteit én realistische ambities. De beleidskeuzes die de afgelopen jaren hun waarde bewezen hebben, worden verdergezet. Waar nodig wordt bijgestuurd of versterkt.

De inhoudelijke ambities zijn intussen financieel afgetoetst. Daaruit zijn vier duidelijke beleidspijlers naar voren gekomen: toekomstgericht ontwikkelen, samenleven en beleven, toegankelijke dienstverlening en sport voor iedereen.

Toekomstgericht ontwikkelen
In de komende jaren wordt verder geïnvesteerd in mobiliteit, ruimte en milieu. Er komen extra camera’s tegen zwerfvuil en overlast in samenwerking met S-Lim en er wordt gewerkt aan een nieuw beleidsplan ruimte. Hiermee actualiseert het bestuur haar ruimtelijke visie en bereidt het zich voor op de uitdagingen van morgen. De kwaliteit van de woonomgeving en het woonaanbod blijft een aandachtspunt. Verder is er aandacht voor veilige fietspaden en kwalitatieve wegenwerken. Een opvallend project is de nieuwe invulling van de Schachtbok in de mijnsite. Dit waardevol stukje erfgoed, waarvan de restauratiewerken al gestart zijn, wordt een strategische hefboom voor de ruimtelijke toekomst van de gemeente. Deze opwaardering maakt deel uit van een bredere visie op de herbestemming van het mijnterrein. Door het erfgoed te bewaren, toegankelijk te maken en via EFRO-middelen een toekomstgerichte herbestemming te geven in de vorm van een competentiecentrum ‘De Skip’, wil het lokaal bestuur Heusden-Zolder de site verankeren als plek van beleving, herinnering en vernieuwing.

Voor dit project kan de gemeente rekenen op Europese EFRO-middelen én op bijkomende subsidies van de Vlaamse overheid voor een bedrag van 3,2 miljoen euro. Deze externe financiering zorgt ervoor dat de investering op een duurzame manier gerealiseerd kan worden.

Samenleven en beleven
Zorg en sociale verbondenheid blijven een essentieel onderdeel van het beleid. Via de diensten en het armoedeplatform wordt de strijd tegen armoede verdergezet. Het lokaal bestuur kiest voor een inclusieve aanpak met afgestemde ondersteuning op maat van kwetsbare gezinnen. Door deze aanpak te verankeren in de reguliere werking, zorgen ze voor duurzame opvolging en langetermijnperspectief. Enkele initiatieven binnen dit kader zijn de verdere uitbreiding van de doelgroep (alleenstaande mama’s met een leefloon) van het MIRIAM-project en het aanbieden van oefenkansen Nederlands. Verder blijft het lokaal bestuur investeren in de digibanken, met laagdrempelige ondersteuning op maat, zodat niemand uit de boot valt in de steeds digitalere samenleving. Uiteraard is er blijvende aandacht voor de ondersteuning van socioculturele verenigingen. Tot slot zet de gemeente in op verbindende initiatieven in buurten, omdat sterke buurten de basis vormen van een warme en betrokken gemeenschap.

Toegankelijke en kwalitatieve dienstverlening
Een belangrijk project voor deze legislatuur wordt de integratie van het Sociaal Huis in het gemeentehuis. Door de centralisatie van alle diensten wordt de toegankelijkheid verhoogd en de efficiëntie verbeterd. Ook de wijkdienst van de politie krijgt een nieuwe vestiging aan het gemeentehuis. De geplande fusie van de politiezones moet in de toekomst bijdragen aan een verhoogde veiligheid. Door de krachten te bundelen ontstaat een groter korps, wat toelaat om efficiënter op te treden en de lokale veiligheid nog beter te garanderen.

Achter de schermen investeert het lokaal bestuur eveneens in een efficiënte organisatiestructuur, met als doel een betere en meer toegankelijke dienstverlening voor haar inwoners. Ook burgerinspraak krijgt daarbij een prominente rol. Participatie krijgt de komende jaren namelijk een vaste plaats in het beleid. Met de aanstelling van een participatieverantwoordelijke en de opstart van een digitaal platform wordt gewerkt aan een gemeente waarin inwoners actief kunnen meedenken en meebouwen aan beleidskeuzes.

Sportieve gemeente
Binnen de pijler sport en vrijetijdsinvulling zijn diverse investeringen gepland. De bouw van een overdekt zwembad vormt één van de grotere infrastructuurprojecten. Op Site Vrijheid wordt opnieuw geïnvesteerd in kunstgras, als gevolg van de intensieve bezetting. Via een gerichte visie op citymarketing wordt ook ingezet op het aantrekken van grotere sportevenementen, met bijkomende aandacht voor economische meerwaarde voor de lokale middenstand. Sport toegankelijk maken voor jong en oud blijft een prioriteit.

Nog in het vooruitzicht

Bepaalde investeringen zijn al bevestigd, andere worden nog bekeken in functie van het beschikbare budget en toelagen van derden. De definitieve goedkeuring van het meerjarenplan 2026 – 2031 is voorzien in november. Tot dan worden inhoudelijke en financiële keuzes verder afgewogen. Doelstellingen, acties en de daaraan gekoppelde middelen kunnen nog wijzigen. De afgelopen jaren werd er gewerkt aan een stevig fundament, dat vandaag zijn vruchten afwerpt. Dat vormt de basis voor het bestuursakkoord: Heusden-Zolder blijft op koers, met ruimte voor stabiliteit én voor gerichte investeringen die het verschil maken voor de inwoners. Met dit plan kiest Heusden-Zolder bewust voor sportiviteit, goesting en ambitie. Er wordt verder gebouwd op bestaande sterktes, met duidelijke keuzes die gericht zijn op een leefbare, dynamische en toekomstgerichte gemeente.