
“Intensieve aanpak loont”
Het Sociaal Huis in Heusden-Zolder heeft 76 inwoners met een leefloon of equivalent leefloon naar werk begeleid in de eerste oproep van het Lokaal Activeringspact (LAP), een initiatief van de Vlaamse regering. Het programma richt zich op het verbeteren van werkbereidheid en het overwinnen van praktische obstakels op weg naar een job. Het resultaat in Heusden-Zolder onderstreept het succes van een intensieve en persoonlijke aanpak om werkloosheid onder leefloongerechtigden te bestrijden. Bovendien betekent het behalen van de LAP-doelen dat de gemeente beter scoort dan het Vlaams gemiddelde.
Een integrale benadering van activering
Binnen het Lokaal Activeringspact ondersteunt het Sociaal Huis cliënten met een (equivalent) leefloon in hun traject naar werk. Die begeleiding is gebaseerd op een GPMI-contract, een wettelijk verplicht plan voor maatschappelijke integratie tussen de leefloongerechtigde en het OCMW. "Het GPMI contract is veel meer dan een administratieve verplichting. Het is een vertrekpunt voor begeleiding op maat”, vertelt Sofie Fabry, maatschappelijk werker bij het Sociaal Huis. “Dit contract maakt geen deel uit van het LAP, maar vormt wel een belangrijk instrument binnen de bredere activeringsaanpak. Vanuit deze afspraken bouwen we samen met de cliënt aan een realistisch traject richting werk."
"Wat wél mogelijk is"
Naast sollicitatietraining en jobbeurzen biedt het Sociaal Huis ook kansen voor stages, vrijwilligerswerk en zelfs medische screenings voor mensen die, ondanks ziekte of andere beperkingen, opnieuw aansluiting willen vinden bij de arbeidsmarkt. Track Abilities speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van mensen met een medische beperking. De organisatie voert screenings uit om te bepalen welke taken of functies voor de deelnemers haalbaar zijn om hun terug-naar-werktraject vorm te geven. Sofie legt uit: “Het draait om wat wél mogelijk is. We willen weg van een zwart-wit benadering en zoeken in plaats daarvan realistische en haalbare werkopties voor iedereen. Dit biedt niet alleen concrete kansen, maar heeft ook een aanzienlijke mentale impact op onze cliënten. Zij voelen zich opnieuw gezien en gewaardeerd.”
Ze verduidelijkt: “De ervaring leert ons dat methodes met intensieve begeleiding, gericht op een doelgroep met specifieke moeilijkheden of kwetsbaarheden, helpen om met grotere stappen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Deze aanpak vraagt tijd en vertrouwen, maar levert waardevolle resultaten op voor cliënten die anders uit de boot dreigen te vallen.” Samenwerkingen nemen praktische drempels weg
Werkbereidheid betekent voor de ene cliënt meteen solliciteren, terwijl een ander eerst moet werken aan randvoorwaarden zoals taal, vervoer of kinderopvang. In Heusden-Zolder maken ze daarom gebruik van initiatieven zoals de Fietshal en voordelige busabonnementen om de mobiliteit te verbeteren, en ontvangen de cliënten ondersteuning bij het vinden van betaalbare kinderopvang. “In samenwerking met VDAB wordt zelfs een opleiding tot kinderbegeleider onderzocht als structurele oplossing. Daarnaast krijgen cliënten de kans om hun taal- en sollicitatievaardigheden te verbeteren via diverse trajecten bij Ligo Limino en contacten met werkgevers tijdens regionale jobbeurzen”, vult Sofie aan.
Tijdens jobbeurzen en voorbereidende workshops komen cliënten direct in contact met werkgevers, wat hun kansen op een duurzame werkplek vergroot. Sofie Fabry benadrukt het belang van persoonlijke begeleiding: “Soms vergezelt een maatschappelijk werker de cliënt die bij een werkgever op kennismakingsgesprek gaat. Die steun kan bepalen of iemand doorzet of afhaakt.”
Vooruitblik op LAP 2
In het tweede luik van het Lokale Activeringspact, dat begin dit jaar van start ging, zet de gemeente in op nog intensievere en meer gepersonaliseerde begeleiding. Schepen voor het Sociaal Huis Steven Goris benadrukt: “Voor LAP 2 hebben we de ondergrens voor de helft van de middelen al behaald. Er zijn nu al 36 personen duurzaam uitgestroomd naar werk. Als we de resterende 35 aan het werk krijgen, spreken we van een succes. Werk blijft de beste weg uit armoede. Maar het moet haalbaar, menselijk en duurzaam zijn. Daar werken we in Heusden-Zolder elke dag aan.”