
Heusden-Zolder zet zich al jaren actief in om de rattenpopulatie onder controle te houden. De mijngemeente heeft veel waterlopen en groene zones, een ideale leefomgeving voor ratten. Daarom is een doeltreffende aanpak nodig. Gelukkig kunnen de inwoners rekenen op de rattenvanger om dit probleem aan te pakken en de overlast te beperken. En dat is een nieuw gezicht, want Andy Paesen gaat met pensioen. Kom je hem ergens in Heusden-Zolder tegen? Dan zal Andy met plezier een babbeltje met je slaan, maar het vangen van ratten laat hij nu over aan Robby Mentens met wie hij nu al 6 maanden samenwerkt. Gifvrije rattenval
Heusden-Zolder gebruikt ongeveer 2 jaar de Belgische Strygoo SmarTrap, een innovatieve val die ratten vangt zonder gif. Dit slimme systeem registreert eerst de activiteit van de ratten en leert hun gedrag kennen. Pas wanneer de detectieparameters erop wijzen dat de ratten het lokaas vertrouwen, activeert de rattenvanger de val via een app. De ratten vallen door een valluik in een mix van water en bedwelmende alcohol, waardoor ze geen lange doodsstrijd hebben. Oud-rattenvanger Andy: “In 2024 vingen we zo net geen 1200 ratten, wat overeenkomt met een besparing van bijna 120 kilo gif.”
De val biedt nog verschillende andere voordelen. Het gebruik is efficiƫnt en meetbaar. We kunnen exact bijhouden hoeveel ratten er gevangen worden en hun groeistadium analyseren. Dit levert ook waardevolle inzichten op over de populatieontwikkeling. Ongewenste bijvangst van andere dieren blijft tot een minimum beperkt. Daarnaast wordt de val stevig verankerd en afgesloten met een slot. In de afgelopen twee jaar werd deze methode met succes ingezet. Heusden-Zolder is zelfs een referentiepunt voor het bedrijf achter deze technologie en blijft op die manier een voortrekker in innovatieve en duurzame rattenbestrijding!
Zie jij een rat in je tuin, straat of buurt?
Hoe sneller de rattenvanger ingrijpt, hoe beter we verdere overlast kunnen voorkomen. Neem contact op met Team Werkplaats en geef de locatie van de waarneming door of vul de meldingskaart op de gemeentelijke website. Robby komt doorgaans binnen een week langs om de situatie te beoordelen en gepaste maatregelen te nemen. Op dinsdag en donderdag behandelt hij meldingen bij particulieren, terwijl hij op andere dagen rattenkolonies langs waterlopen bestrijdt.
Wat kan jij doen?
Een rattenplaag ontstaat niet zomaar, maar groeit snel wanneer de omstandigheden gunstig zijn. Door eenvoudige preventieve maatregelen te nemen, kan je helpen om overlast te voorkomen.
• Voedselbronnen afschermen:
Ratten worden aangetrokken door overschotten. Zorg
ervoor dat voer voor huisdieren, kippen en vogels in afgesloten containers wordt bewaard. Ook kippenhokken en mesthopen vormen vaak een bron van voedsel. Gooi niet te veel keukenafval bij de kippen, want wat zij niet opeten, blijft over voor de ratten.
• Nestmateriaal verwijderen:
Ratten bouwen nesten met isolatiemateriaal, stro, oud papier, piepschuim, textiel en ander zacht materiaal. Zorg ervoor dat deze materialen goed opgeborgen zijn en niet toegankelijk voor ratten.
• Schuilplaatsen beperken:
Ratten kunnen zich verschuilen in ongebruikte of losgestapelde houtblokken, rommelige tuinhoeken met oude planken en dakpannen, slecht afgesloten vuilniszakken of overvolle tuinhuisjes. Wist je dat een rat door een opening van slechts 2 cm past en gemakkelijk 2 meter omhoog kan klimmen tegen een muur? Een opgeruimde omgeving helpt om ratten buiten te houden.
Team Werkplaats
Kapelstraat 75 | 3550 Heusden-Zolder | 011 80 80 93
• Geen doe-het-zelf bestrijding:
Zelf gif strooien of vallen plaatsen zonder kennis van zaken kan gevaarlijk zijn voor kinderen, huisdieren en andere dieren in de omgeving. Bovendien is het vaak ineffectief. De rattenvanger beschikt over lokale expertise en weet precies welke methoden het beste werken. Schakel daarom altijd professionele hulp in bij rattenoverlast.