zondag 9 juni 2024

Mine Blues Festival 2024

Op 8 juni 2024 vond het Mine Blues festival plaats op het prachtige mijnterrein van Heusden-Zolder. Dit festival, dat van 2016 tot en met 2023 bekend stond als be-MINE Blues, heeft een rijke geschiedenis en een trouwe aanhang. Na een aantal jaar van veranderingen en uitdagingen, zoals de coronapandemie en een nieuwe locatie, beleefden we dit jaar weer een fantastische editie. Geschiedenis van het Festival

Van 2016 tot en met 2019 vond het festival plaats op de terreinen van be-MINE in Beringen. Helaas moest het evenement in 2020 en 2021 worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. In 2022 verhuisde het festival naar het prachtige mijnterrein van Heusden-Zolder, en in 2023 werd de vertrouwde zondag ingeruild voor zaterdag. Dit jaar kreeg het festival een lichte naamswijziging naar Mine Blues.
Line-up
Dit jaar hadden we een indrukwekkende line-up met optredens op het podium van HoodooMan, The Blue Chevys, Big Joe & Phantom 309, de Nienke Dingemans Band, Thomas Frank Hopper en Doghouse Sam & his Magnatones. In het bluescafé waren Blues Messenger en gitaren & snaren te zien.

Optredens :
HoodooMan De avond werd geopend door de HoodooMan Funky Bluesband. Deze vier doorgewinterde muzikanten brachten een mix van krachtige en swingende blues, stevige bluesrock en een vleugje funk en soul. Hun optreden zorgde voor een dansbare en genietbare sfeer met een lekkere groove, een geweldige start van het festival.

The Blue Chevys

The Blue Chevys hebben een lange geschiedenis en weten als geen ander hoe ze roots muziek moeten brengen die de ziel raakt. Hun nieuwe album "The Night Calls" is een perfecte weergave van hun vermogen om verschillende stijlen te combineren. Hun optreden was een magische ervaring die het publiek diep raakte.

Big Joe & Phantom 309
Onder leiding van de fenomenale zanger Johan Schroyen, ook bekend als Big Joe, bracht de band een uniek repertoire. Bekend om hun uitvoeringen van Tom Waits-nummers, verrasten ze het publiek met hun eigen interpretaties van nummers van artiesten zoals Neil Young en PJ Harvey. Hun performance was sterk en onvergetelijk.

Nienke Dingemans Band

De jonge Nienke Dingemans uit Nederland imponeerde het publiek met haar krachtige zangstem en muzikaal talent. Ondanks haar jonge leeftijd weet ze haar publiek te raken met haar liefde voor blues, americana, country, jazz en soul. Haar optreden was puur en emotioneel, een ware verrijking voor het festival. Thomas Frank Hopper Een van de hoogtepunten van Mine Blues was het optreden van Thomas Frank Hopper, de winnaar van de Belgian Blues Challenge 2023. Met zijn unieke stem en virtuoze gitaarspel betoverde hij het publiek. Zijn performance was ijzersterk, hoewel de blues soms ver te zoeken was.

Doghouse Sam & his Magnatones
Doghouse Sam & his Magnatones hebben in de afgelopen tien jaar een unieke reputatie opgebouwd in Europa. Hun herkenbare geluid en energieke performance werden ook dit jaar weer met veel enthousiasme ontvangen. Hun originele nummers en eclectische stijl zorgden voor een dynamisch einde van de avond.

De weergoden waren ons goed gezind; het bleef droog en de zon kwam af en toe tevoorschijn. Dit droeg bij aan de unieke en fijne sfeer van het festival, dat een speciale nostalgische toets had
Het Mine Blues festival 2024 was een groot succes. Met een sterke line-up, geweldige optredens en een fantastische sfeer, kijken we al uit naar de volgende editie. De veranderingen door de jaren heen hebben het festival alleen maar sterker gemaakt en de nieuwe locatie op het mijnterrein van Heusden-Zolder bleek een perfecte keuze. Met veel dank aan Linda Graulus voor het verslag, Foto's met dank aan Linda Graulus en Frederique Jamart