maandag 17 juni 2024

LEZING 'EEN KIJK IN MIJN HART' DOOR SERAP CAN

Serap Can is een moeder van 2 kinderen en schreef het boek Een kijk in mijn hart, kanker raakt iedereen. De tekening op de voorpagina spreekt boekdelen een hart waar bloemen uit groeien en dat geneest van een snede aan elkaar gemaakt door hechtingen. ze schrijft hierover : Net zoals bloemen stuifmeel verspreiden via de wind, is er bij de mens uitwisseling van hart tot hart. Dat gaat enkel met een open hart dat bestaat uit een gebroken en een helende kant.

Serap begint haar boekbespreking met een stukje eruit voor te lezen : Emilya : "mama wat betekent een kanker?" Serap : "bedoel je kanker? en hoe kom je daarbij? Emilya : "Evy, de mama van mijn vriendin heeft kanker." Ik krijg een krop in mijn keel en beslis om er niet op in te gaan want ik weet wie ze bedoelt. Ze speelt gewoon verder en ik doe de afwas. Toch wel even van slag bij het horen van dat woord. Ik heb namelijk tot nu toe er altijd voor gekozen om het woord kanker niet te gebruiken, .... Lees verder in het boek.

Serap noemt zich vooral moeder van 2. Ze is 12 jaar gehuwd. ze studeerde communicatiemanagement, internationale communicatie en daarna nog voor leerkracht lager onderwijs. Op dit moment noemt ze zich blogster, podcast host en auteur. Ze is vrijwilligster bij kom op tegen kanker en is ambassadrice van het Limburgs Kankerfonds. Bij haar 2de bevalling traden er complicaties op. Aanhoudende bloedingen deden de gynaecoloog een uitstrijkje nemen. De conclusie was baarmoederhalskanker, de tumor was al 5 cm groot. een operatie was niet meer mogelijk. Wekelijks kreeg ze chemo. Serap beschrijft de moeilijke periodes en het zwarte gat in deze aangrijpende periode en hoe ze met behulp van haar moeder deze tijd is doorgekomen.

Wat niet te verwachten was, was het herval na 8 maanden. Een verdacht vlekje op de longen was een uitzaaiing die ze voorheen niet gezien hadden. Serap was niet alleen besmet met kanker maar ook met de schrijfmicrobe. ze ging heel veel schrijven. Daarna begon ze met een blog en een podcast waar ze lotgenoten uitnodigt om over hun proces te babbelen : Jelle, Matia, Noortje en Sandra. Vrij snel schreef ze het boek. Serap wil de lezer betrekken in het schrijfproces. Er staan daarom in haar boek 85 gevoelens en 39 opdrachten. Ze ontwierp kaartjes in 4 kleuren en met 4 thema's, een vragenspel. De vragen doen je nadenken over jezelf en over de verwerking. Op het einde van de lezing deelt Serap de kaartjes uit. Iedereen mag zijn vraag bespreken met iemand die langs je zit in de zaal. Zo wordt deze boekbespreking een gezellige ontmoeting van lotgenoten of een naaste. Wil je ook nog een lezing meemaken van Serap Can? Dan kan je een kijkje nemen op Serap’s website  www.eenkijkinmijnhart.com , er zijn nog een aantal lezingen gepland. 
Dank aan Linda Graulus voor verslag en foto's