vrijdag 28 juni 2024

Heusden-Zolder & Houthalen-Helchteren bundelen hun krachten

Met het project Digibanken vermindert de Vlaamse Overheid het risico op digitale uitsluiting via drie gerichte doelstellingen: gelijke toegang tot digitale technologie door het beschikbaar stellen van hardware, via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken en via begeleiding in digipunten zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiƫle diensten zoals itsme, My eBox, ... Lokaal bestuur Heusden-Zolder heeft in 2022 een goedkeuring ontvangen van de Vlaamse overheid om te starten met een Digibank. In juni 2022 werd er een partnerschapsovereenkomst afgesloten tussen het lokaal bestuur Heusden-Zolder, de VDAB, CVO De Verdieping en Ligo Limino. In het voorjaar van 2023 was de Digibank Heusden-Zolder volledig operationeel met een aanbod om gratis laptops te ontlenen, digisessies werden aangeboden op verschillende plaatsen in de gemeente en er was een netwerk van digipunten actief waar inwoners elke werkdag terecht kunnen met hun digitale vragen.

Op 19 juni 2024 had de digibank Heusden-Zolder een bereik van 1345 geregistreerde contacten. Zo waren er 64 ontleners van een laptop, hebben 277 inwoners een digisessie gevolgd en zijn er 1004 bezoeken geweest aan een digipunt in de gemeente.
Het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid ondersteunt 54 digibankprojecten tot 31 december 2024. Nu is er een oproep ‘Digibanken - Verlenging’ waarbij de mogelijkheid wordt aangeboden aan de huidige Digibanken om hun werking in 2025 en 2026 verder te zetten.

Voor de periode 2025 – 2026 breidt de Digibank van Heusden-Zolder uit met een nieuwe partner: de gemeente Houthalen-Helchteren. Het is de bedoeling om de werking van de Digibank ook aan te bieden in Houthalen-Helchteren zodat de inwoners daar ook beroep kunnen doen op de dienstverlening van een Digibank.
Isabelle Thielemans, schepen Lokale Economie Heusden-Zolder: “De Digibank is op korte tijd een belangrijk onderdeel geworden van de dienstverlening van het lokaal bestuur Heusden-Zolder. Inwoners worden geconfronteerd met een toegenomen digitalisering in het dagelijkse leven en niet iedereen kan even vlot mee. Zo stellen we vast dat de digipunten met 626 bezoekers ouder dan 65 jaar heel populair zijn bij senioren in de gemeente. De populairste digipunten zijn de bibliotheek en de Zandloper. Vanaf 1 september 2024 starten we ook met een digipunt in het gemeentehuis en de Velodroom. We hopen dat we deze dienstverlening ook in 2025 en 2026 verder kunnen aanbieden aan onze inwoners en die van Houthalen-Helchteren.”

Alain Yzermans, burgemeester Houthalen-Helchteren: “Onze gemeente zet al jaren met heel wat acties in op e-inclusie. De Digibanken kunnen deze acties versterken en meer impact genereren. Zo bieden we onze inwoners op een gestructureerde manier ondersteuning om optimaal te kunnen functioneren in onze gedigitaliseerde maatschappij.”

Na de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst door de twee gemeenteraden wordt het dossier ingediend. In het najaar van 2024 wordt er door de Vlaamse overheid beslist of de Digibank Heusden-Zolder Houthalen-Helchteren een subsidie ontvangt voor de periode 2025 – 2026.