woensdag 12 juni 2024

MELKBAR KS Zolder verder door het leven in The Max in Heusden-Zolder.

Dank aan Theatergroep Motus voor deze foto
TG Motus brengt samen met Lavandi de ‘Melkbar van Hilda Put’ terug tot leven in The Max in Heusden-Zolder.

Na het succes van hun theatervoorstelling ‘Wit Goud Zwart Stof’ in September 2022, het levensverhaal van melkmeisje Hilda Put en haar collega’s in de melkbar van Zolder mijn, heeft Theatergroep Motus samen met The Max het initiatief genomen om dit stuk mijngeschiedenis een blijvende plek te geven. Nergens beter dan op de originele plaats van destijds meer bepaald in de badzaal van Zolder, onder mijnwerkers beter gekend als ‘de lavaar’.

Melkbar
Hun was nl. verteld dat melk drinken gezond voor hun was en dat dit het stof wegspoelde, iets wat later onzin is gebleken maar wel een perfecte marketingstunt van de melkerij was. Na een dag van hard labeur in de warme en stoffige ondergrond smaakte een glas frisse melk dus bleven veel mijnwerkers dit doen. Omdat elke dag gewone melk op zich gaat vervelen ging Hilda experimenteren met smaken zoals cacao, pistache en suikers en zo op een dag ook met grenadine, niet zomaar grenadine maar een uiterst speciale en zeldzame die ze tot op de dag van vandaag geheim houdt. De zoete smaak van het befaamde kriekske sloeg in als een bom en was vrij snel de favoriet onder de kompels. Lekker koud smaakte het naar een ijsje dat je kon drinken.

De melkbar was een plaats waar men nog wat kon napraten onder vrienden over wat er die dag allemaal was gebeurd, maar ook waar blijde of droevige gebeurtenissen werden gedeeld en als men met een probleem zat was er altijd Hilda die een luisterend oor bood, troost bracht en raad gaf. Heel belangrijk, alles wat in de melkbar verteld werd bleef in de melkbar. Zo werd Hilda een vertrouwenspersoon, een sociaal werkster avant-la-lettre, later ook de moeder van de mijnwerkers genoemd! Als 22 jarige begon ze in 1966 in de melkbar om dertig jaar later in 1996 de deur definitief achter zich dicht te trekken. Lange dagen van ‘s morgens 5u tot ‘s avonds 12u, niks was haar teveel. Chapeau Hilda!

Tentoonstellingsruimte
The Max eigenaar en mijnwerkerszoon Tamer Cankurtaranoglu die ook al het standbeeld De mijnwerker plaatste op de mijnsite van Zolder, dit ter ere van zijn vader en Patrick Sas van PKP Product namen contact op met regisseur Inge Mariën van TG Motus. Ze kwamen met het voorstel om de op het podium gebruikte melkbar een definitieve plaats te geven op de originele plaats waar de melkbar vroeger stond en alzo een tentoonstellingsruimte te creëren waar het levensverhaal van Hilda Put ten berde gebracht wordt. Een ruimte met foto’s, attributen en originele stukken die het mijnverleden terug tot leven wekken en waar Hilda een welverdiend eerbetoon krijgt. Dat is waar het mijnwerkerszonen Tamer en Patrick samen met bezielster Inge om te doen is.

Het kriekske
Het heerlijke kriekske, melk van de toenmalige Lilac met een speciaal, mysterieuze grenadine krijgt ook op deze plaats een tweede leven. Het recept is altijd geheim gebleven en zo wil Hilda het ook. ‘Het ‘Kriekske’ was mijn grote trots en het meest favoriete drankje in mijn melkbar’ zegt Hilda. ‘De mijnwerkers waren er dol op. Inge Mariën, bezielster van TG Motus, wil al geruime tijd deze speciale melk van Hilda weer naar de mijn van Zolder brengen. Toen Patrick Sas in opdracht van Tamer bij haar aanklopte om dit in Lavandi te verkopen, was ze meteen enthousiast. Want Mooie herinneringen smaken altijd zoet. En de Mijn geschiedenis is ook mijn geschiedenis.

Mijnwerkersavond
Op donderdag 13 juni organiseert Lavandi een Mijnwerkersavond. Ze nodigen iedereen uit om te komen proeven van diverse gerechten uit het mijnverleden.