vrijdag 7 juni 2024

Alles staat klaar voor zondag

In 2024 zijn er twee verkiezingsdagen gepland, waarbij de eerste plaatsvindt op 9 juni. Hier zijn de belangrijkste details voor de verkiezingen op die dag:
Stemlocaties en voorzieningen:
Locaties:
Sporthal Berkenbos
Sporthal Bolderberg
Sporthal Heusden
Sportzaal Zolder (de eerste keer dat deze locatie aan verkiezingen deelneemt)
Stembureaus: 27
Stemhokjes: 135, met 2 rolstoelvriendelijke stemhokjes per locatie
Stemcomputers: 135
Verantwoordelijken: 27 voorzitters en 27 secretarissen
Bijzitters: 405 opgeroepen
Oproepingsbrieven: 26.403 verzonden

Praktische informatie:
Fietsenparking: Aan elke stemlocatie is er een bewaakte fietsenstalling.
Parkeren: Voor automobilisten zijn er plannetjes met parkeerinformatie beschikbaar op de gemeentelijke website. Let op de gewijzigde verkeerssituatie in de omgeving van de stemlocaties op de verkiezingsdag.

Stemplicht en procedures:
Stemrecht voor 18 jaar en ouder: Je stemt voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers (federaal) en het Vlaams Parlement
Stemrecht voor 16- en 17-jarigen: Je stemt enkel voor het Europees Parlement.
Oproepingsbrief: Deze ontvang je ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen. Breng zowel je oproepingsbrief als identiteitskaart mee naar het stembureau.
Verloren oproepingsbrief: Een kopie kan tussen 3 en 7 juni afgehaald worden in het gemeentehuis, of op de verkiezingsdag zelf op het secretariaat van jouw stemlocatie.
Volmacht: In specifieke gevallen kun je een volmacht geven om in jouw plaats te stemmen. Meer informatie hierover is te vinden op de gemeentelijke website of via telefoonnummer 011 80 80 80.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle benodigde documenten mee te nemen om je stem uit te brengen. De stembureaus zijn strategisch verspreid om de drukte te verdelen en de bereikbaarheid te vergroten.