donderdag 2 mei 2024

Weg met menstruatiearmoede

1 op 8 meisjes hebben soms te weinig middelen om menstruatieproducten te kopen. Niet iedereen die menstrueert heeft altijd een tampon of maandverband op zak. Dit soms uit vergetelheid, vaak uit geldgebrek. Bij meisjes en vrouwen die in een kwetsbare situatie leven loopt dit cijfer nog op. Dit zorgt ervoor dat meisjes en vrouwen thuis moeten blijven van werk of school. Geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen, zorgt zo dus voor een structurele ongelijkheid.
“Weinig mensen beseffen dat ook meisjes en vrouwen in Heusden-Zolder hiermee geconfronteerd worden”, zegt collega Wendy van Team Welzijn. “We willen in onze gemeente onze verantwoordelijkheid nemen en gratis menstruatiemateriaal voorzien voor de meest kwetsbare doelgroepen. Niet alleen om menstruatiearmoede te bestrijden, maar ook omdat we geloven dat menstruatieproducten een basisbehoefte zijn.”

Help jij mee? Doneer van 1 tot 31 mei menstruatiemateriaal in een van onze inzamelboxen in het gemeentehuis, in Kameleon Huis van het Kind, in onze wijkcentra, in de bibliotheek en dienstencentrum De Zandloper. De ingezamelde producten verdelen we aan Sint-Vincentius en het Sint-Franciscuscollege