woensdag 22 mei 2024

Muggenseizoen is begonnen, ga mee op jacht naar de tijgermug!

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG)(externe link) in Antwerpen kondigen het begin van het muggenseizoen aan. Ze roepen de bevolking op om mee te zoeken naar de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). Dankzij de hulp van de burgers zijn er vorig jaar op 18 plaatsen in België tijgermuggen waargenomen.

Het MEMO+-project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) van Sciensano en het ITG volgt de introductie en aanwezigheid van exotische steekmuggen, zoals de tijgermug, in België van nabij op.

In 2023 onthulden meldingen van burgers en veldonderzoek de tijgermug op 25 plaatsen, waaronder 7 parkings en 18 privétuinen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de 12 plaatsen in 2022.

De belangrijke rol van burgers
Het is cruciaal om burgers te betrekken bij het monitoren van de tijgermug. Hun meldingen helpen de onderzoekers om nieuwe locaties te identificeren, wat vervolgens belangrijk is voor het nemen van beheersmaatregelen om de vestiging van de tijgermug in België te vertragen. Lees het volledige artikel KLIK HIER