maandag 27 mei 2024

Jan Lemmens uit Heusden-Zolder, Gids in het Fort van Eben-Emael.Jan Lemmens, een trotse inwoner van Heusden-Zolder, heeft een bijzondere passie ontdekt in het Fort van Eben-Emael. Deze fascinatie begon jaren geleden met een krantenartikel dat zijn nieuwsgierigheid prikkelde. Het artikel meldde dat het fort, een historisch militair bolwerk, elke zondag bezocht kon worden. Geïntrigeerd door de rijke geschiedenis van het fort, besloot Jan met zijn gezin een bezoek te brengen.

 Vanaf dat eerste bezoek, dat diepe indruk op hem maakte, bleef het fort hem boeien. Het was niet alleen de imposante architectuur en de strategische betekenis die zijn interesse wekten, maar ook de verhalen van moed en strategie die in de muren van het fort gegrift stonden. Toen hij later in de krant las dat het fort op zoek was naar vrijwillige gidsen, twijfelde Jan geen moment. Hij zag dit als een unieke kans om zijn liefde voor geschiedenis te combineren met zijn verlangen om kennis te delen.
Jan schreef zich in en volgde een intensieve cursus om de fijne kneepjes van het gidsen te leren. De cursus omvatte niet alleen gedetailleerde kennis over de geschiedenis en de technische aspecten van het fort, maar ook vaardigheden om bezoekers op een boeiende en informatieve manier rond te leiden. Na het succesvol afronden van deze opleiding, trad hij toe tot het team van vrijwillige gidsen.

Vandaag de dag is Jan Lemmens één van de tachtig vrijwillige gidsen die het Fort van Eben-Emael rijk is. Ondanks de complexiteit van het fort, dat als een doolhof van gangen en kamers in elkaar zit, beweegt Jan zich er moeiteloos doorheen. Zijn uitgebreide kennis en enthousiasme maken elke rondleiding tot een unieke ervaring. Bezoekers waarderen zijn vermogen om hen mee te nemen op een reis door de tijd, waarbij hij de geschiedenis tot leven brengt met verhalen en anekdotes.

Het werk als gids biedt Jan niet alleen voldoening, maar versterkt ook zijn band met de regio en de geschiedenis ervan. Zijn inzet en passie dienen als inspiratie voor anderen en dragen bij aan het behoud van dit belangrijke historische monument. Door zijn vrijwilligerswerk helpt hij niet alleen om het fort levend te houden voor toekomstige generaties, maar toont hij ook de kracht van persoonlijke betrokkenheid en gemeenschap.

Jan Lemmens is een voorbeeld van hoe een simpele nieuwsgierigheid kan uitgroeien tot een diepe passie en toewijding. Zijn verhaal laat zien hoe lokale inwoners een actieve rol kunnen spelen in het bewaren en delen van cultureel erfgoed. Dankzij mensen zoals Jan blijft de geschiedenis van het Fort van Eben-Emael niet alleen bewaard, maar ook doorgegeven aan iedereen die het wil ontdekken.
Met veel dank aan Linda Graulus voor het verslag & foto's