dinsdag 23 april 2024

"" HEMELTUIN op MOMMEPLAS "" een verhard plein te vergroenen is daar ontstaan.


Zo is het ideee om een klimaattafel  in december 2022  te organiseren  in de buurt van Mommeplas ontstaan verteld Machteld Lambrichts specialist Energie & Klimaat gemeente Heusden-Zolder.
Hierbij hebben we het draagvlak afgetoetst voor meer inzet op groen, waterdoorlaatbaarheid, of er geweten is waar ze recht op hebben op vlak van energie en wat er nodig is voor duurzame mobiliteit.

Hieruit kwam toen het binnenplein naar voren om een grote ‘win’ te behalen voor de hele buurt.

In mei 2023 zijn we teruggegaan naar de buurt met een eerste plan voor hoe we het wijkplein zouden kunnen intekenen. De bewoners hebben opmerkingen doorgegeven die we hebben meegenomen in de tweede tekening. We hebben de buurt ook bevraagd over welke bomen, bloemen, struiken ze graag zouden zien op het plein. Hier kwamen heel wat buurtbewoners op af en dit was een heel aangename avond. We hadden overal foto’s gelegd van allerlei verschillende soorten groen en verschillende types inkleding. Van wilde bloementuinen tot strak aangelegde perken. De bewoners hebben met groene en rode stickers hun voorkeuren kunnen doorgeven.
                            
Op basis daarvan hebben we een plantenlijst samengesteld en zijn we begin 2024 een derde keer naar de wijk getrokken om het finale plan voor te stellen. Op dit moment was de ontharding reeds uitgevoerd en konden we ook al een tijdlijn meegeven voor de aanplant. We hebben bewust gekozen voor materialen van hoge kwaliteit om voor een zo duurzaam mogelijke inkleding te gaan. Zo hebben we gekozen voor cortenstaal plantbakken ipv houten. We hebben geopteerd voor grasmatten ipv graszaad. Dit allemaal om voor de burgers een hoge kwaliteit te bieden en klimaat ook positief te benaderen voor de inwoners.
Op dit moment is bijna alles afgewerkt. Er komen nog steenkorven met lavastenen rond de kruidenbakken. Deze zullen ervoor zorgen dat de kruiden ook ’s nachts warm staan doordat de lavastenen de warmte van overdag vasthouden. Ook komt er nog een bankje met tafel tussen de vier amberbomen zodat het er aangenaam picknicken wordt. De brandweg in grindgazon zal nog wat tijd vergen voordat dit mooi groen is, maar dat komt in orde. Verder zullen de andere planten ook nog moeten groeien, zoals vb de seringen waar we 17m van aangeplant hebben. Deze planten groeien 40-50cm per jaar dus over een paar jaar wordt dit een prachtige bloemenzee waar hopelijk veel vlinders op af komen. Het braakliggend stuk is ingezaaid met bloemrijk grasland dat slechts 2x per jaar gemaaid wordt om zoveel mogelijk diversiteit te creĆ«ren en het hitte-eilandeffect zo laag mogelijk te houden.

De realisatie op Mommeplas is mede mogelijk gemaakt door de provinciale subsidie “Terreinrealisaties of investering in het kader van het lokale klimaatbeleid”.
Voor de burgers heel interessant: huizen die zicht hebben op groen hebben een hogere vastgoedwaarde. Door de realisatie op Mommeplas worden deze huizen meer waard. We zijn bij Team Leefomgeving nog op zoek naar andere wijkpleinen en perken om gelijkaardige projecten uit te werken. GeĆÆnteresseerden mogen ons altijd contacteren zodat we in hun buurt een dergelijk participatietraject kunnen opstarten.
Dank aan Machteld Lambrichts Specialist Energie & Klimaat gemeente Heusden-Zolder